Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del
Offentligt
1118046_0001.png
1118046_0002.png
1118046_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
10. maj 2012ØkonomikontoretMaria Carlsson2012-0032-0195402542
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 37 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Sara Osvig (IA).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 37 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke lægefaglige retningslinjer derfølges ved brug af hhv. Androcur og Procren, og hvad ret-ningslinjerne for brug af disse medikamenter er i de andre nor-diske lande.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen af spørgs-målet indhentet en udtalelse fra Anstalten ved Herstedvester, som har op-lyst, at man siden 1989 i ganske særlige tilfælde har behandlet indsattemed medicin, der enten ophæver produktionen af testosteron eller blokererfor testosterons normale virkning i kroppen. Resultatet af den medicinskebehandling er et testosteronniveau svarende til niveauet ved fysisk kastra-tion. Medicineringen omtales i almindelighed som kønsdriftsdæmpendemedicinsk behandling.Behandlingen kan tilbydes indsatte, der har udført gentagen og/eller alvor-lig seksuel kriminalitet, og hvor anden behandling, herunder psykoterapi,ikke anses for tilstrækkelig til at kunne imødegå risiko for ny seksuel kri-minalitet. Forud for en beslutning om anbefaling af en sådan behandlingligger en meget grundig og bred psykiatrisk udredning. Det påhviler denordinerende behandlingsansvarlige overlæge at påse, at den indsatte er or-dentligt psykiatrisk udredt inden beslutning om kønsdriftsdæmpende be-handling.Den psykiatriske udredning sker i almindelighed tværfagligt med fagligebidrag af psykologer, socialrådgivere, læger, psykiatere samt øvrigt perso-nale i Anstalten ved Herstedvester.Det bemærkes i den forbindelse, at behandling af ikke-sindssyge personer iDanmark er betinget af, at personen samtykker. Dette gælder også perso-ner, som skal i kønsdriftsdæmpende behandling.Beslutningen om iværksættelse af kønsdriftsdæmpende behandling skalendvidere godkendes af den ledende overlæge, og Retslægerådet skal hø-res, inden den første ordination finder sted.I forbindelse med behandlingen foregår en meget grundig somatisk (le-gemlig) udredning. Behandlingen er behæftet med potentielt alvorlige bi-virkninger, og under behandlingen følges den indsatte derfor meget nøje2
med f.eks. hyppige blodprøvekontroller. Såfremt der er tegn på alvorligebivirkninger, tages den indsatte ud af behandlingen. Der er i Anstalten vedHerstedvester tilknyttet en speciallæge i urologi, som kontrollerer den ind-sattes helbred under behandlingen.Anstalten ved Herstedvester er ikke i besiddelse af retningslinjer vedrø-rende brugen af de nævnte præparater i de øvrige nordiske lande og har ik-ke nogen aktuel og opdateret viden herom.
3