Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del
Offentligt
1069836_0001.png
1069836_0002.png
1069836_0003.png
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. januar 2012StrafferetskontoretAndreas Christensen2012-0032-0084323180
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 21 (Alm. del), som Folketin-gets Grønlandsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 21 (Alm. del) fra Folketingets Grønlandsudvalg:

”Hvordan vil ministeren konkret tage højde for forholdene iGrønland, når han taler om brugen af ventetidsbetinget benåd-ning som delløsning på problemet med den lange venteliste tilde åbne anstalter, når man i det grønlandske retssystem opere-rer med afsoningslængder på ned til 6 måneder for hård ogpersonfarlig kriminalitet?”

Svar:

1.

Regeringen er meget opmærksom på situationen omkring afsoningsfor-holdene i Grønland, herunder når det gælder om at nedbringe antallet afpersoner, der afventer afsoning af en dom (venterkøen).Det kan i den forbindelse oplyses, at Justitsministeriet i marts 2011 sendteet forslag til en bekendtgørelse om ventetidsbetinget benådning i Grønlandi høring hos Selvstyret.Den foreslåede ordning går i korthed ud på, at hvis en dømt person udenegen skyld har ventet i over 1 år og 6 måneder på at blive indkaldt til afso-ning, kan direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland tage spørgsmåletom benådning op til overvejelse. Forslaget omfatter personer med dommepå indtil 6 måneders anbringelse i anstalt. Det er en forudsætning, at denpågældende ikke siden dommen har begået ny kriminalitet, bortset fraeventuelt bagatelagtigt forhold. Benådningen vil blive betinget af, at derikke begås ny kriminalitet i et tidsrum af 2 år.

2.

Den foreslåede ordning er inspireret af den (syd)danske ordning om be-nådning i tilfælde, hvor den dømte ikke inden for rimelig tid (1 år og 6måneder) er blevet indkaldt til afsoning. Den (syd)danske ordning har tid-ligere været anvendt i forbindelse med nedbringelse af en venterkø. Ord-ningen anvendes for tiden navnlig i tilfælde, hvor indkaldelse til afsoningsom følge af en myndighedsfejl ikke er sket inden for rimelig tid.Den foreslåede ordning for Grønland adskiller sig fra den (syd)danskeordning, idet det foreslås, at ordningen om ventetidsbetinget benådning iGrønland alene kan finde anvendelse i forhold til domme på indtil 6 måne-der. Den (syd)danske ordning indeholder ingen absolut grænse for, hvorlange fængselsstraffe der kan eftergives efter ordningen, og har såledesf.eks. været anvendt ved domme på over 1 års fængsel.
2
Justitsministeriet er i den forbindelse opmærksom på, at der ved overtræ-delser af den grønlandske kriminallov ikke generelt udmåles foranstaltnin-ger af samme varighed som fængselsstraffene ved lignende overtrædelseraf den (syd)danske straffelov. Forslaget om at begrænse ordningen forGrønland til domme på indtil 6 måneders anbringelse i anstalt er udformeti lyset heraf.

3.

Justitsministeriet afventer aktuelt Selvstyrets tilbagemelding om, hvor-vidt den foreslåede ordning for Grønland ønskes sat i kraft og i givet fald ihvilken nærmere udformning.
3