Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del
Offentligt
1049285_0001.png
1049285_0002.png
STATSMINISTERIETCHRISTIANSBORGPrins Jørgens Gård 11, 1218 København KTelefon 33 92 33 00 - Telefax 33 11 16 65
Dato:J.nr.:
1/12 20117010-12
Folketingets GrønlandsudvalgChristiansborg
Statsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 10 (GRU alm. del). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Birthe Rønn Hornbech, (V).

Spørgsmål nr. 10:

”Vil ministeren redegøre for om, der er områder, som Grønland kunne overtage allere-de inden selvstyreloven, men som endnu ikke er overtaget?”

Svar:

Grønlands hjemmestyre kunne efter § 4 eller § 5 i lov om Grønlands hjemmestyreovertage følgende sagsområder, der var nævnt i et bilag til loven:1. Grønlands styrelsesordning.2. Styrelsesordningen for kommunerne.3. Skatter og afgifter.4. Folkekirken og de fra folkekirken afvigende trossamfund.5. Fiskeri på territoriet, jagt, landbrug og renavl.6. Fredning.7. Landsplanlægning.8. Nærings- og konkurrencelovgivning, herunder også lovgivning om restaurati-ons- og hotelvirksomhed, regler om alkoholholdige drikke samt regler om luk-ketid.9. Sociale forhold.10. Arbejdsmarkedsforhold.11. Undervisning og kultur, herunder erhvervsuddannelse.12. Erhvervsforhold i øvrigt, herunder statens fiskeri- og produktionsvirksomhed,erhvervsstøtte og erhvervsudvikling.13. Sundhedsvæsen.14. Lejelovgivning, boligstøtte og boligforvaltning.15. Vareforsyning.16. Intern passager- og godsbefordring.17. Miljøbeskyttelse.
-2-Siden hjemmestyrelovens ikrafttræden i 1979 har hjemmestyret overtaget stort setsamtlige de områder, der er angivet i bilaget til loven, idet der dog inden for vissesagsområder stadig er dele, som ikke er overtaget. Som eksempel herpå kan det næv-nes, at hjemmestyret har overtaget den regelfastsættende og administrative myndighedfor miljøbeskyttelse på land og vedrørende havmiljøet ud til 3-sømilegrænsen, hvor-imod hjemmestyret ikke har overtaget kompetencen vedrørende havmiljø uden fordenne grænse. Selvstyret kan efter selvstyrelovens § 3, stk. 2, jf. liste II, nr. 24, overta-ge havmiljøområdet uden for 3-sømilegrænsen.Det bemærkes endvidere, at hjemmestyrelovens § 7 gav mulighed for, at hjemmestyretved lov kunne overtage sagsområder, der ikke var nævnt i bilaget til hjemmestyrelo-ven. Afgørelsen af, hvilke sagsområder der kunne overgå til hjemmestyret efter be-stemmelsen, skulle træffes ud fra hensynet til rigsenheden og til, at hjemmestyret fiken udstrakt indflydelse på områder, der særligt berørte grønlandske forhold. Det anta-ges, at hjemmestyret kunne have overtaget yderligere sagsområder efter denne be-stemmelse../.Af vedlagte oversigt fremgår, hvilke sagsområder hjemmestyret henholdsvis selvstyrethar overtaget efter hjemmestyreloven og selvstyreloven.
Med venlig hilsen
Helle Thorning-Schmidt