Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del
Offentligt
1040318_0001.png
1040318_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Den 4. november 2011Spørgsmål fra Folketingets GrønlandsudvalgStillet efter ønske af Doris Jakobsen (SIU)Nr. 1 af 11. oktober 2011

Spørgsmål 1

”Vil ministeren redegøre for, hvilke beregninger han har foretaget af mulige omkostninger foren uvildig undersøgelse af CIA’s ulovlige overflyvninger over Grønland og hvad disse beløbersig til, siden han kan erklære, at undersøgelsen ikke skal foretages på grund af, at den er for”omkostningstung”, jf. artiklen ”Grønland kræver CIA-flyvninger undersøgt” frawww.dr.dkden 7. oktober 2011.”

Svar:

Det er meget vigtigt for regeringen at opretholde det gode og tillidsfulde forhold mellem Dan-mark og Grønland. Derfor er jeg glad for, at Grønland og Danmark netop har indgået aftale(vedlagt) om iværksættelse af en grønlandsk undersøgelse af en række spørgsmål vedrørenderedegørelsen fra 2008 om de påståede hemmelige CIA-flyvninger over og i Grønland samt omdansk bistand hertil.
På grundlag af aftalen vil den danske regering anmode Dansk Institut for Internationale Studier(DIIS) om på Grønlands vegne bl.a. at foretage en gennemgang af, om der er grundlag for derejste beskyldninger om ”aftalt spil” mellem USA og Danmark.
1
Med mine bemærkninger om omkostninger i den nævnte artikel af 7. oktober 2011 henviste jegblot til, at en undersøgelseskommission ofte løber over flere år og således erfaringsmæssigt vilvære forbundet med betydelige udgifter, som det eksempelvis var tilfældet med Farum-Kommissionen.
2