Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN29. oktober 2012Folketingets Forsvarsudvalg har den 1. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 428 tilforsvarsministeriet, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Esper-sen (KF).Spørgsmål nr. 428:
”Ministeren bedes redegøre for den generelle udvikling af specialoperationsstyrkekapacite-terne i Norge, Sverige og Polen og i den forbindelse kommenterer på det kommende ambi-tionsniveau for en værnsfælles dansk specialoperationsstyrkekapacitet i lyset af karakterenaf de regionale destabiliserende tendenser.”Svar:
Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Siden 1995 har den norske specialoperationskapacitet deltaget i internationale opera-tioner, hvilket har været med til at drive udviklingen af kapaciteten. Der er nu opbyg-get en struktur omkring Hærens Jegerkommando og Marinejegerne, og med dedikere-de specialoperationskapaciteter på alle kommandoniveauer og i de relevante funktio-nelle tjenester. Kapaciteten løser nu de fem primære opgaver: Informationsindhent-ning, aktiv indsats, militær støtte, Special Air Operations og antiterror bekæmpelse,herunder nationale gidselsbefrielsesoperationer i udlandet, samt støtte til politiet i anti-terror sammenhæng.I 2012 har den norske forsvarschef afleveret et studie til den norske Forsvarsministeri-um, der har til formål at identificere muligheder for at styrke specialoperationsstyrker-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
nes nationale antiterrorberedskab. Studiet peger på fire områder, hvor forsvarets evnetil at støtte den national antiterrorindsats kan styrkes gennem bl.a.:- Etablering af forbindelsesstruktur til beredskabsstyrken.- Øget træning af beslutningstagere i forsvaret og politiet.- Etablering af en webportal med henblik på at forbedre kommunikationen til ju-stitssektoren.- Etablering af hurtige reaktionsstyrker.I 2006 vedtog den svenske regering oprettelse af en samlet specialoperationskapacitetindeholdende de operative enheder samt dedikerede kapaciteter til taktisk fly- og sø-transport, logistik og ledelse. I 2011 blev specialoperationsstyrkerne sammenlagt fra toselvstændige enheder (Särskilda Skyddsgruppen, og Särskilda Inhämtningsgruppen) tilén enhed (Särskilda Operationsgruppen). Sammenlægningen blev iværksat med hen-blik på at øge effektiviteten og koordineringen mellem de to enheders forvaltnings- ogstøttefunktioner. Begge enheders ledelses- og støttefunktioner havde vist sig underdi-mensionerede, og ved at kombinere kræfterne kunne enhedens effektivitet som hel-hed forbedres, samtidig med, at kvaliteten i og vilkårene for den fremadrettede udvik-ling for de operative kapaciteter blev højere. Forsvarets specialoperationskapacitet be-står dermed af ét ledelseselement i den svenske Forsvarskommando og én operativenhed. Särskilda Operationsgruppen har fastholdt de to tidligere enheders individuellefokus, og den samlede opgaveportefølje for enheden er derfor uændret. Omlægningenaf de svenske specialoperationsstyrker blev igangsat i 2008, og tilpasningerne forsæt-ter løbende. Kapaciteten løser nu følgende opgaver: Informationsindhentning, aktivindsats, militær støtte samt nationale gidselsbefrielsesoperationer. Endvidere rådersvensk forsvar over en ”Attackdykare”-kapacitet, som har flere kompetencer til fællesmed det danske Søværnets Frømandskorps. Denne enhed er ikke en del af SärskildaOperationsgruppen, men indgår i den amfibiske rekognosceringsenhed.I starten af 2007 oprettede det polske Forsvarsministerium Polish Special OperationsCommand, og polske specialoperationsstyrker blev organiseret i et nyt fjerde værnmed eget budget. I 2010 fastlægger Polen, at dets ambition er at forstærke den nati-onale specialoperationskapacitet til at være en ledende specialoperationskapacitet iNATO, og i perioden frem til 2014 at udvikle kapaciteten til at kunne stille en NATOCombined Joint Special Operations Component Command med global deployeringsev-ne. Polish Special Operations Command er underlagt den polske forsvarschef, og inde-holder et værnshovedkvarter med underlagte specialoperationsstyrker og en selv-stændig komplet støttestruktur.Polen udvikler sin specialoperationskapacitet ud fra en Specialstyrke Udviklingsplan2009-2018. Kapaciteten kan løse opgaver såsom informationsindhentning, aktiv ind-sats, militær støtte samt nationale gidselsbefrielsesoperationer.”
Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup