Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1171258_0001.png
1171258_0002.png
1171258_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN29. oktober 2012Folketingets Forsvarsudvalg har den 1. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 428 tilforsvarsministeriet, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Esper-sen (KF).

Spørgsmål nr. 428:

”Ministeren bedes redegøre for den generelle udvikling af specialoperationsstyrkekapacite-terne i Norge, Sverige og Polen og i den forbindelse kommenterer på det kommende ambi-tionsniveau for en værnsfælles dansk specialoperationsstyrkekapacitet i lyset af karakterenaf de regionale destabiliserende tendenser.”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Siden 1995 har den norske specialoperationskapacitet deltaget i internationale opera-tioner, hvilket har været med til at drive udviklingen af kapaciteten. Der er nu opbyg-get en struktur omkring Hærens Jegerkommando og Marinejegerne, og med dedikere-de specialoperationskapaciteter på alle kommandoniveauer og i de relevante funktio-nelle tjenester. Kapaciteten løser nu de fem primære opgaver: Informationsindhent-ning, aktiv indsats, militær støtte, Special Air Operations og antiterror bekæmpelse,herunder nationale gidselsbefrielsesoperationer i udlandet, samt støtte til politiet i anti-terror sammenhæng.I 2012 har den norske forsvarschef afleveret et studie til den norske Forsvarsministeri-um, der har til formål at identificere muligheder for at styrke specialoperationsstyrker-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
nes nationale antiterrorberedskab. Studiet peger på fire områder, hvor forsvarets evnetil at støtte den national antiterrorindsats kan styrkes gennem bl.a.:- Etablering af forbindelsesstruktur til beredskabsstyrken.- Øget træning af beslutningstagere i forsvaret og politiet.- Etablering af en webportal med henblik på at forbedre kommunikationen til ju-stitssektoren.- Etablering af hurtige reaktionsstyrker.I 2006 vedtog den svenske regering oprettelse af en samlet specialoperationskapacitetindeholdende de operative enheder samt dedikerede kapaciteter til taktisk fly- og sø-transport, logistik og ledelse. I 2011 blev specialoperationsstyrkerne sammenlagt fra toselvstændige enheder (Särskilda Skyddsgruppen, og Särskilda Inhämtningsgruppen) tilén enhed (Särskilda Operationsgruppen). Sammenlægningen blev iværksat med hen-blik på at øge effektiviteten og koordineringen mellem de to enheders forvaltnings- ogstøttefunktioner. Begge enheders ledelses- og støttefunktioner havde vist sig underdi-mensionerede, og ved at kombinere kræfterne kunne enhedens effektivitet som hel-hed forbedres, samtidig med, at kvaliteten i og vilkårene for den fremadrettede udvik-ling for de operative kapaciteter blev højere. Forsvarets specialoperationskapacitet be-står dermed af ét ledelseselement i den svenske Forsvarskommando og én operativenhed. Särskilda Operationsgruppen har fastholdt de to tidligere enheders individuellefokus, og den samlede opgaveportefølje for enheden er derfor uændret. Omlægningenaf de svenske specialoperationsstyrker blev igangsat i 2008, og tilpasningerne forsæt-ter løbende. Kapaciteten løser nu følgende opgaver: Informationsindhentning, aktivindsats, militær støtte samt nationale gidselsbefrielsesoperationer. Endvidere rådersvensk forsvar over en ”Attackdykare”-kapacitet, som har flere kompetencer til fællesmed det danske Søværnets Frømandskorps. Denne enhed er ikke en del af SärskildaOperationsgruppen, men indgår i den amfibiske rekognosceringsenhed.I starten af 2007 oprettede det polske Forsvarsministerium Polish Special OperationsCommand, og polske specialoperationsstyrker blev organiseret i et nyt fjerde værnmed eget budget. I 2010 fastlægger Polen, at dets ambition er at forstærke den nati-onale specialoperationskapacitet til at være en ledende specialoperationskapacitet iNATO, og i perioden frem til 2014 at udvikle kapaciteten til at kunne stille en NATOCombined Joint Special Operations Component Command med global deployeringsev-ne. Polish Special Operations Command er underlagt den polske forsvarschef, og inde-holder et værnshovedkvarter med underlagte specialoperationsstyrker og en selv-stændig komplet støttestruktur.Polen udvikler sin specialoperationskapacitet ud fra en Specialstyrke Udviklingsplan2009-2018. Kapaciteten kan løse opgaver såsom informationsindhentning, aktiv ind-sats, militær støtte samt nationale gidselsbefrielsesoperationer.”
Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup