Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1162297_0001.png
1162297_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN3. oktober 2012
Folketingets Forsvarsudvalg har den 5. september 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 409til forsvarsministeriet, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra TroelsLund Poulsen (V).

Spørgsmål nr. 409:

”Har ministeren i forbindelse med forhandlingerne om omkostningsreduktionerne i forsva-rets budget i efteråret 2012, planer om et tættere samarbejde med NORDEFCO-partnerne?”

Svar:

Som bekendt, står forsvaret overfor at skulle gennemføre markante besparelser. Det er mitsigte, at besparelserne så vidt muligt gennemføres ved effektiviseringer, så besparelserneikke går ud over forsvarets evne til at løse operative opgaver.Der er i indeværende forsvarsforlig iværksat en række omfattende analyser af forsvaret,herunder bl.a. analyse af værnepligtens fremtid, det langsigtede behov for etablissementerog en række budgetanalyser af centrale dele af forsvarets økonomi. Det er bl.a. disse ana-lyser, der skal bidrage til et solidt fagligt udgangspunkt for forhandlingerne om besparelser-ne.Det er min holdning, at der skal indgås samarbejde med andre lande, hvor det tjener dan-ske interesser og herunder sikrer en bedre udnyttelse af de samlede ressourcer. Det bety-der blandt andet, at der fortsat skal være fokus på det multinationale og bilaterale samar-bejde, hvilket også omfatter det nordiske forsvarssamarbejde, NORDEFCO. Der gennemfø-res i øjeblikket analyser i NORDEFCO, der forventes at munde ud i anbefalinger til øgetnordisk materielsamarbejde. Desuden arbejdes der i NORDEFCO konkret på at øge samar-bejdet inden for lufttransport.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200

Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.

Det er min holdning, at vi skal sikre et billigere, men mere effektivt og fortsat fuldt anven-deligt forsvar, der er rettet mod fremtidens udfordringer. Et tættere nordisk samarbejde,hvor det er relevant, vil være et bidrag til dette.For god ordens skyld skal det nævnes, at det nordiske samarbejde er komplementært tilNATO-samarbejdet, herunder bestræbelserne på ”smart defence”.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup
Side 2/2