Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN3. oktober 2012
Folketingets Forsvarsudvalg har den 5. september 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 407til forsvarsministeriet, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra TroelsLund Poulsen (V).Spørgsmål nr. 407:
”Hvilke typer forsvarssamarbejder har regeringen i tankerne i forbindelse med formulerin-gerne i regeringsprogrammet (Jf. regeringsprogrammet fra oktober 2011: Regeringen vil iforbindelse med fremtidige indkøb i forsvaret vurdere, om bi- eller multilateralt samarbejdeinden for materielanskaffelser, drift og vedligeholdelse samt uddannelse og træning er enmulighed. Regeringen vil i den sammenhæng tage initiativ til et snarligt konkret øget nor-disk samarbejde på forsvarsområdet)?”Svar:
Som det fremgår af regeringsgrundlaget, har regeringen en målsætning om, at mulighederfor bi- eller multilateralt samarbejde om indkøb i forsvaret vurderes. Sigtet er at afdække,om bilateralt eller multilateralt samarbejde inden for materielanskaffelser, drift og vedlige-holde samt uddannelse og træning er en mulighed. Det vurderes i den forbindelse bl.a., omsamarbejdet giver merværdi, eksempelvis i form af forbedret økonomi, herunder om dereksempelvis er mulighed for lavere drifts- og udviklingsomkostninger, fordi flere parter de-ler udgifterne.Et eksempel er det dansk-ledede multinationale ammunitionsprojekt i rammen af NATO’sSmart Defence. Projektet sigter på, at flere lande går sammen om at anskaffe og evt. lagrevisse ammunitionstyper, hvorved der åbnes op for at nedbringe de enkelte landes omkost-ninger til anskaffelser og i nogle tilfælde drift af lagre til fordel for etablering af multinatio-nale ammunitionspuljer med fælles trækningsret. Projektet er blandt andet udsprunget af
______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
de danske erfaringer fra operationen i Libyen, hvor de nationer, der deltog aktivt i operatio-nen, havde vanskeligheder ved at tilvejebringe den nødvendige mængde af ammunition. Udover at gøre det billigere at anskaffe den nødvendige ammunition, er målet også at bidragetil en større sikkerhed for adgang hertil.De internationale samarbejdsmuligheder er ikke kun relevante at vurdere i relation til ind-køb og anskaffelser. Således vil løsning af såvel nationale som internationale opgaver ofteindebære koordination og samarbejde med andre lande. Også disse typer samarbejde vilregeringen fokusere på at udvikle.Et eksempel herpå er den nyligt indgåede samarbejdsaftale med Storbritannien, der blevunderskrevet under den britiske forsvarsministers arbejdsbesøg i Danmark den 19.-20. sep-tember 2012. Aftalen fungerer som et rammedokument for fremtidigt samarbejde på for-svarsområdet og indeholder en række potentielle, men ikke nødvendigvis udtømmendesamarbejdsområder, herunder forsvarsreformer, efterretningssamarbejde, kapaciteter,øvelser, træning og uddannelse, samarbejde om operativ indsættelse, kapacitetsopbygning,samtænkning, samarbejde om hospitalsfaciliteter, logistik og cyber.Jeg mener, den dansk-britiske aftale giver et godt billede af regeringens tilgang til multina-tionalt samarbejde. Det handler om at fokusere på muligheder frem for på begrænsninger.Og det handler om, at tilvalg af nogle samarbejdspartnere ikke nødvendigvis indebærerfravalg af andre. Vi må have en pragmatisk og fleksibel tilgang til tingene.På den nordiske front ses der også noget på dette område. Danmark er i 2012 formand fordet nordiske forsvarssamarbejde, NORDEFCO. Der gennemføres i øjeblikket analyser iNORDEFCO, der forventes at munde ud i anbefalinger til øget nordisk materielsamarbejde.Desuden arbejdes der i NORDEFCO konkret på at øge samarbejdet inden for lufttransport.Jeg kan desuden henvise til min samtidige besvarelse af FOU-spørgsmål 406 fra sammespørger.
Med venlig hilsenNick Hækkerup
Side 2/2