Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1199972_0001.png
1199972_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN20. december 2012
Folketingets Forsvarsudvalg har den 31. august 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 399 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).Spørgsmål nr. 399:Iforbindelse med en verserende retssag har Advokatfirma Christian Harlangved aktindsigt fået adgang til "Månedsrapport for februar 2005 vedrørende tilbageholdteog internerede i Irak", udarbejdet af DANBN/IRAK og dateret d.28. februar 2005. Heraf fremgår, at der på dette tidspunkt havde været tilbageholdt191 personer af danske styrker. Det fremgår også, at de danske styrkeri hele perioden angiveligt ikke har tilbageholdt nogle personer, ligesom derikke skulle have været iværksat interneringsprocedure. Det fremgår endvidere,at DANCON Irak den 26. februar 2005 har gennemført en større ransagningaf en række lokale huse og omkringliggende områder i Al Harta, BasraNord. Under operationen blev i alt 9 civile tilbageholdt af britiske enheder underdansk kommando. Tilbageholdelsen, hedder det videre, der ikke havdekarakter af egentlig anholdelse, blev opretholdt i perioder fra 2-7 timer.Der har i dagspressen været omtalt langt højere antal tilbageholdte, og at Forsvarskom-mandoenpå forskellige tidspunkter har anvendt forskellige metodertil at opgøre antallet af tilbageholdte af de danske styrker under deres tilstedeværelsei Irak. Kan forsvarsministeren oplyse definitionen på henholdsvis tilbageholdte,anholdte og internerede anvendt under operationen "Green Desert"d. 25. november 2004? Og vil ministeren i forlængelse heraf oplyse, omdisse definitioner har været anderledes på tidspunkter før såvel som efter d.25 november 2004, og i bekræftende fald årsagerne til ændringerne?”
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Svar:Forsvarsministeriet har anmodet Forsvarskommandoen om en udtalelse til brug for For-svarsministeriets besvarelse.Forsvarskommandoen har i den anledning nu oplyst følgende:”Under operation ”Green Desert” forelå der ingen centralt udarbejdet definition for begre-berne anholdte, internerede eller tilbageholdte. Forsvarskommandoen udgav i november2007 en tilbageholdelsesdefinition. Det skete for at skabe et entydigt tilbageholdelsesbe-greb, der ville kræve så få fortolkninger som muligt ved de udsendte enheder. Der skelnes idefinitionen af tilbageholdelse ikke mellem tilbageholdte, anholdte eller internerede. ”Forsvarskommandoen har ligeledes supplerende oplyst:”Det skal for en ordens skyld bemærkes, at der i de missionsspecifikke direktiver og be-stemmelser for de danske styrkebidrag til henholdsvis ISAF og OOS (Operation OceanShield) er foretaget enkelte sproglige ændringer i definitionen, ligesom der er suppleret medfortolkningsmæssige bidrag for så vidt angår tilbageholdelser, der foretages i samarbejdemed andre lande. Det materielle indhold af 2007-definitionen er ikke ændret.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup