Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1147291_0001.png
9. august 2012
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 368 stillet af folketingsmedlem NikolajVillumsen, EL.

Spørgsmål nr. 368:

Under henvisning til artiklen i Information den 13. juli 2012 ”Forsvaret går tilbekendelse: Vi har taget flere fanger” bedes ministeren redegøre for, hvilke reglerder har været gældende for enkeltmandsudsendte i Irak.

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministerietsbesvarelse.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”De regler for magtanvendelse, som de danske styrker i Irak opererede under, var genereltgældende for alle udsendte enheds- og stabsbidrag samt enkeltmands-personer. Nationaltudsendte enkeltmandspersoner til Irak havde således samme direktiv- og regelsæt somf.eks. det danske kontingent i Irak.De nationale regler (instrukser, befalinger og direktiver) var ikke udleveret til alt personel,men indholdet var formidlet til enkeltmandsudsendte. Der var udgivet instrukser, befalingerog direktiver, som bl.a. omhandlede tilbageholdte og tilsynspligt. Soldatens Kort og FørerensKort var udleveret til personel ud fra deres funktion.Der var dog ikke udgivet direktiver for håndtering af tilbageholdte til enkeltpersoner imaritime operationer. Vurderingen var, at det var usandsynligt, at udsendte enkeltpersoner imaritime operationer under de gældende omstændigheder ville kunne komme i situationer,hvor håndtering af tilbageholdte kunne komme på tale.Personel udsendt til Irak i rammen af FN modtog ikke et nationalt magtanvendelsesdirektiv,da magtanvendelse ikke var en del af FN-missionernes mandat, dog selvforsvar undtaget.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200