Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1145864_0001.png
1145864_0002.png
1145864_0003.png
27. juli 2012Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 364 stillet af udvalget.

Spørgsmål nr. 364:

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3. juni 2012 fra Context ApS vedr. Home-mind-projektet. jf. FOU alm. del - bilag 141, samt redegøre for ministerens overvejelser omevaluering af nuværende projekter for veteraner.

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Hovedparten af dokumenterne, som henvendelsen fra Context ApS af 3. juni2012 er bilagt, omhandler tidligere korrespondance mellem Context ApS og For-svarsministeriet eller Forsvarskommandoen. Forsvarskommandoen har ingenyderligere bemærkninger til den tidligere korrespondance. Henvendelsen giverderfor primært anledning til kommentering af den dokumentation, Context ApShar fremsendt vedrørende web-baseret behandling af ikke-psykotiske lidelser.Dokumentationen består af de to artikler:1.Computer Therapy for the Anxiety and Depressive Disorders Is Effective, Ac-ceptable and Practical Health Care: A Meta-Analysis2.Internet-based cognitive behaviour therapy for obsessive–compulsive disord-er: a randomized controlled trialDe fremsendte artikler ændrer ikke ved de hidtidige faglige argumenter for at af-vise Context ApS og computeriseret behandling af veteraner, primært af følgen-de to årsager:Populationen i studierne i den første artikel adskiller sig væsentligt fra denpopulation af patienter, Veterancentret typisk behandler. Studierne omtalt iartiklen vedrører behandling af patienter, der lider af angst og depression.Veteraner, der behandles i Veterancentret, og som lider af angst og depressi-
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
on, udviser ofte også yderligere problematikker inden for traumespektret.Problematikker der kræver anden form for behandling, end tilfældet er vedangst og depression. Således kan resultaterne ikke umiddelbart sammenlig-nes med eller overføres tilbehandling af veteraner.Hvad angår den anden artikel, omhandler den et studie, der beskæftiger sigmed en population, der lider af Obsessive Compulsive Disorder. Denne lidelseses kun meget sjældent hos veteraner, og viden fra denne artikel kan derforikke sammenlignes med og overføres til Veterancentrets arbejde.
Endvidere skal det nævnes, at artiklerne fastslår, at der stadig mangler viden omde langsigtede effekter på området (”There is a need for more extensive follow-up assessment as only 14 out of 22 studies provided follow-up data” Andrews et.Al 2010).I øvrigt henvises til Forsvarskommandoens besvarelse af 16. januar 2012, skri-velse 2012/000365-507133, ”Kommentarer til fornyet henvendelse fra Bjarne BoJørgensen” vedlagt som bilag til Context Aps henvendelse af 3. juni 2012. Skri-velsen samt bilag opsummerer forsvarets opfattelse af sagsforløbet, herunderargumenter for, hvorfor projektet ikke findes hverken fagligt eller økonomisk for-svarligt.Et af formålene med Veterancentret er at styrke koordinationen af veteranindsat-sen og sikre en kontinuerlig kvalificering og udvikling af indsatsen gennem encentral opsamling af erfaringer og viden på området.Som konsekvens heraf er der iværksat en proces, som fremadrettet skal sikre, atdet alene er Veterancentret, der kan indgå aftaler med eksterne aktører omiværksættelse af projekter. Hidtil er aftaler med eksterne aktører også blevetindgået lokalt ved forsvarets tjenestesteder.Når Veterancentret i dag og fremadrettet modtager henvendelser fra eksterneaktører, der ønsker at gennemføre et projekt på veteranområdet, vurderercentret indledningsvist projektet på en række områder:Faglige relevans og kvalitet.Sammenfald og snitflader til forsvarets øvrige indsatser.De faktiske muligheder for at gennemføre og eventuelt implementere projek-tet, herunder økonomien i projektet.Omfanget af projektets træk på personaleressourcer ved centret til at følgeprojektet – navnlig projektets faglighed og faktiske ressourceforbrug.Projektets ’evaluerbarhed’.
Side 2/3
Den samlede vurdering af disse forhold er bestemmende for, om der indgås afta-le med den eksterne aktør eller ej.Efter projektets gennemførsel evaluerer Veterancentret projektet. Evalueringendanner baggrund for en vurdering af, hvorvidt forsvaret vil implementere hele el-ler dele af projektet.Forsvaret befinder sig i øjeblikket i en overgangsfase, hvor der ved flere af for-svarets tjenesteder bliver gennemført projekter, som det lokalt er besluttet ativærksætte. I det omfang Veterancentret er impliceret heri, gennemgår centretde evalueringer, der måtte fremkomme af projekterne.Endelig skal det bemærkes, at der finder andre overvejelser sted vedrørendeevaluering inden for veteranområdet. Det drejer sig om en evaluering af Vete-ranpolitikkens initiativer. Det fremgår af Veteranpolitikken, at den skal evalueresto år efter offentliggørelsen. Forberedelserne til en sådan evaluering er iværksat,og det er hensigten, at evalueringen vil blive gennemført i perioden ultimo 2012til medio 2013. Resultatet af evaluering vil, sammen med øvrige evalueringerblandt andet af de eksternt drevne projekter, bidrage til den løbende udvikling,kvalificering og optimering af den samlede veteranindsats.”
Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst. Supplerende kan jegoplyse, at mit tidligere svar til Context Aps fremgår af underbilag 8 til FOU alm. del – bilag141.
Side 3/3