Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1144484_0001.png
16. juli 2012
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 328 stillet af folketingsmedlem Lene Espersen,K.

Spørgsmål nr. 328:

Deler ministeren rapporten om moderniseringen af forsvarets ledelses definition af demokratiskkontrol, hvor demokratisk kontrol defineres som tæt knyttet til ministerbetjeningen (jf. FOU alm.del bilag 124)?

Svar:

Det fremgår af arbejdsgruppens redegørelse, at Folketinget og ministerstyret sætter rammernefor myndighedsudøvelsen for forsvaret, og at organiseringen af ledelsen af forsvaret skal sikreog understøtte den demokratiske kontrol med forsvaret. Den demokratiske kontrol er tætknyttet til kravet om ministerbetjening, herunder i forbindelse med ministerens besvarelse afspørgsmål fra Folketinget.I medfør af grundloven og ministeransvarlighedsloven udøves de beføjelser, der henhører underet ministerområde, alene af ministeren. Grundlovens bestemmelser tilsikrer, at ministre kanholdes ansvarlige for regeringens førelse. Folketinget fører parlamentarisk kontrol gennemkravet om lovhjemmel til udgifter og gennem muligheden for at stille spørgsmål, herunderudvalgsspørgsmål, til en minister. På forsvarsministerens område gælder særligt, at regeringenikke uden Folketingets samtykke kan anvende militære magtmidler mod en fremmed stat,medmindre der er tale om forsvar mod et væbnet angreb på riget eller danske styrker. Hertilkommer, at forsvarsloven fastsætter forsvarets formål og opgaver. Demokratisk kontrol medforsvaret omfatter således ministerens udøvelse af sine beføjelser over ministerområdet,ministeransvaret og Folketingets parlamentariske kontrol.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200