Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1139326_0001.png
1139326_0002.png
27. juni 2012
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 309 stillet af folketingsmedlem Lene Espersen,KF.

Spørgsmål nr. 309:

Vil ministeren oplyse, hvilke kritiske mangler (critical shortfalls) i ISAF missionen, der kanafbødes med danske militære kapaciteter set over de næste to år, samt hvilke af de kapaci-teter der er nævnt i Helmand planen, der på den baggrund må betragtes som de mest ef-terspurgte i ISAF sammenhæng?

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Behovet for kapaciteter i ISAF varierer over tid i overensstemmelse med situationensog operationsplanens udvikling. Derfor udarbejder ISAF med jævne mellemrum en nyliste over efterspurgte kapaciteter. Baseret på disse gennemføres der styrkegenere-ringskonferencer, hvor nationernes styrketilmeldinger koordineres.Kritiske mangler i ISAF varierer også over tid. Eksempelvis kan en uforudset framel-ding fra en styrkebidragende nation pludselig føre til en kritisk mangel. Omvendt kanen styrketilmelding fra én af de 50 nationer i ISAF også med kort varsel afhjælpe enkritisk mangel.Endvidere varierer behov og mangler geografisk. Kapacitetsbehovene og mangler ereksempelvis ikke de samme i det sydlige Afghanistan som i det østlige Afghanistan. Iår og de kommende år i ISAF vil der især være efterspørgsel efter rådgivningshold tilde afghanske hær- og politienheder, da disse skal overtage ansvaret for at varetagesikkerheden. Danmark har allerede inden for rammerne af Helmand-planen 2011-2012udsendt kapaciteter til at mentorere afghanske hær- og politienheder. Der er tale omtre polititræningshold, et mentorhold på det regionale afghanske uddannelsescenterfor hærenheder samt specialoperationsstyrker, der er med til at opbygge en afghanskspecialpolitienhed.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
I forbindelse med den seneste styrkegenereringskonference er der blevet identificeretto yderligere områder med kritiske mangler. Det drejer sig om sikringsenheder til nog-le af ISAF-baserne i Afghanistan og specialister inden for særlige områder under NA-TO’s træningsmission i Afghanistan. Danmark bidrager med stabsofficerer til NATO’stræningsmission i Afghanistan.Det vil indgå i Forsvarskommandoens overvejelser for udviklingen af det danske styr-kebidrag i Afghanistan i 2013-2014, om Danmark har mulighed for at medvirke til atafhjælpe identificerede mangler.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.
Side 2/2