Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1142267_0001.png
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 308 stillet på udvalgets vegne af formand Kar-sten Nonbo, V.

Spørgsmål nr. 308:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Hans Henrik Nielsen, Albertslund, vedrø-rende havmiljøberedskabet, jf. FOU alm. del - bilag 125.

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besva-relse.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:Forsvaret modtager løbende forslag fra borgere til optimering af materiel, processer ogprocedurer inden for forsvarets opgaveløsning. Forslagene vurderes med henblik på atfastslå, om der i de konkrete forslag er potentiale for en optimering af forsvarets opga-veløsning. Dette er også sket i forbindelse med denne henvendelse vedrørende forslagtil forbedringer inden for havmiljøberedskabet.Hjemmeværnets fartøjer indgår som et element i det samlede beredskab og vil ud overmiljøovervågning i et vist omfang kunne udlægge flydespærringer og dermed yde støttetil forureningsbekæmpelsen. Hjemmeværnets fartøjer har ikke kapacitet til opsamlingog håndtering af olie. Hjemmeværnets fartøjer er at betragte som et supplement til for-svarets kapacitet, der består af to store og to mindre miljøskibe.Den fremtidige løsning af havmiljøopgaven er under overvejelse. I den forbindelse un-dersøges mulighederne for en eventuel udlicitering af opgaven.Det vil efter forsvarets opfattelse være hensigtsmæssigt at afvente udfaldet af disseundersøgelser, før der iværksættes ændringer af eksisterende materiel eller udviklesnye bekæmpelsesmetoder.Jeg kan henholde mig til det, Forsvarskommandoen har oplyst.Jeg kan supplerende oplyse, at der løbende foretages overvejelser om yderligere nyttiggø-relse af Hjemmeværnets kapaciteter. Det forventes, at Marinehjemmeværnets opgaveløs-ning i relation til havmiljøopgaven tillige vil indgå i en kommende politisk aftale om forsva-ret.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200