Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1142439_0001.png
1142439_0002.png
5. juli 2012
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 277 stillet af folketingsmedlem NikolajVillumsen, EL.

Spørgsmål nr. 277:

Ministeren bedes redegøre for, hvor mange tilsynsbesøg i Afghanistan, der harværet uanmeldte, samt om tilsynsfolkene har oplevet at blive afvist, hvis de komuanmeldt.”

Svar:

Spørgsmålet blev besvaret foreløbigt den 13. juni 2012, fordi det var nødvendigt at anmodeForsvarskommandoen en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarelse.Forsvarskommandoen har i den anledning nu oplyst følgende:”De danske styrker har gennemført 26 tilsyn med tilbageholdte i Afghanistan. Heraf er 4tilsyn gennemført som uanmeldte. Derudover er der blevet gennemført et telefoninterview.I 8 tilfælde er der ikke registreret, om tilsynet har været anmeldt eller uanmeldt. Deresterende 14 tilsyn har været gennemført som anmeldte tilsyn.Ingen tilsyn er blevet afvist.”Forsvarskommandoen har efterfølgende supplerende oplyst:”Årsagen til at mindst 14 tilsyn er gennemført som varslede tilsyn er, at det britisk lededeProvincial Reconstruction Team – Helmand i Lashkar Gah, som de danske styrker i Helmandarbejder snævert sammen med, anvender denne varslingsprocedure.Varslingen sikrer, at tilbageholdelsesinspektøren eller dennes stedfortræder er til stede.Tilsynet har derved mulighed for at modtage hjælp i forbindelse med at fremfindetilbageholdtes sagsmapper og oplysninger vedrørende besøg fra humanitære organisationer.Endvidere kan der udveksles oplysninger omkring udviklingen og initiativer itilbageholdelsesfaciliteten.Der er blevet gennemført 26 tilsyn ved tilbageholdte i Afghanistan fordelt som følger:- otte tilsyn, hvor Hærens Operative Kommando ikke har oplysninger om evt. varsling,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
-----
et tilsyn, der er gennemført som varslet, men uden tidsangivelse i forhold til varsel,et tilsyn, der er varslet tidligere end dagen før,ni tilsyn, der er varslet dagen før,tre tilsyn, der er varslet på dagen for tilsynet og,fire tilsyn, der er gennemført som uvarslede.
Derudover er der gennemført et telefoninterview med tilbageholdte.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst. Det kan dog samtidigbemærkes, at Forsvarsministeriet vil tage en nærmere drøftelse med Forsvarskommandoenom spørgsmålet om varsling af tilsyn og forholdet til Forsvarskommandoens direktiv påområdet, herunder med henblik på at drøfte behovet for en eventuel justering af direktivetsordlyd.
Side 2/2