Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1131427_0001.png
1131427_0002.png
6. juni 2012
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 263 stillet af udvalget.

Spørgsmål nr. 263:

Skelnes der mellem tjenestegørende veteraner og ikke-tjenestegørende veteraner iopsøgelse og behandling – behandles de på samme måde? Hvis de behandles ens, hvoribestår så forskelsbehandlingen?

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministerietsbesvarelse.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Tilbuddet til veteraner om psykologhjælp er livslangt og gælder uanset, omveteranen er tjenestegørende eller ej. Forudsætningen for at modtagepsykologhjælp er, at vanskelighederne er opstået som konsekvens af udsendelsei internationale operationer, og at vanskelighederne vurderes at kunne afhjælpesmed samtalebehandling.Tilbuddet til veteraner om støtte fra forsvarets socialrådgivere er også livslangtog gælder uanset, om veteranen er tjenstgørende eller ej. Tilbuddet har dogforskelligt indhold afhængig af målgruppen.Tilbuddet til de tidligere ansatte veteraner, der henvender sig ved forsvaretssocialrådgivere, har primært som mål at støtte veteranen i at få den relevantekommunale service.Grundig udredning af veteranens problemer og behov søges fastholdt som etkommunalt ansvar i overensstemmelse med, at det også er kommunen, der harmyndighed til at træffe beslutninger i den konkrete sag.Veterancenteret kan endvidere bistå veteraner med rådgivning i forhold tileventuel anke af afgørelser, der er truffet i kommunalt regi.For ansatte veteraner kan forsvarets socialrådgivere forestå den grundigeudredning som basis for efterfølgende iværksættelse af relevante aktiviteter,som på sigt også kan involvere kommunen.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Forskellen på behandlingen af de to grupper af veteraner er begrundet i enbalancering af forsvarets særlige arbejdsgiveransvar overfor fordringen om, atopgaverne i det offentlige skal løses, dér hvor ansvaret og ressourcerne erplaceret. Forsvaret er derfor også til stadighed opmærksom på ikke at opbyggeparallelle tilbud til allerede eksisterende kommunale og regionaleforanstaltninger.Der følges op på alle soldater, der har været udsendt, med et spørgeskema seksmåneder efter hjemkomst fra mission. Herudover bliver der, i kraft af initiativet iveteranpolitikken om styrket opsøgende indsats, yderligere fulgt op på deveteraner, der afgår fra forsvaret, to, fem og otte år efter hjemkomst framission. Der henvises i øvrigt til besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr.266.”
Side 2/2