Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1127342_0001.png
1127342_0002.png
1127342_0003.png
1127342_0004.png
Talepunkter
DET TALTE ORD GÆLDER
Samrådsspørgsmål O, P, Q og RSpørgsmål O (FMN)Vil forsvarsministeren redegøre for, hvor mange formodede pirater de danske styrker hartilbageholdt siden starten af det danske bidrag til piratindsatsen i Adenbugten, samt hvormange af disse det har været nødvendigt at sætte fri på grund af manglende mulighed forretsforfølgelse?Spørgsmål P (UMN med bidrag fra FMN)Ministrene bedes redegøre for, hvorfor ingen lande vil retsforfølge de 17 formodede pirater,som det danske krigsskib Absalon tilfangetog 27. februar, og som derfor efterfølgende ersat fri på Somalias kyst?Spørgsmål Q (UMN)Udenrigsministeren bedes redegøre for, hvad erfaringerne er med den ad hoc aftaleDanmark har med Kenya og bestræbelserne på at få en permanent aftale med et af deomkringliggende lande om retsforfølgelse af pirater, der til fangetages af danske krigsskibe iAdenbugten.Spørgsmål R (UMN)Udviklingsministeren bedes redegøre for den danske støtte til retsforfølgelse og fængsling afpirater, og forklare hvorfor udviklingsministeren ifølge DR’s Tv-avisen den 6. april 18:30 ikkeønsker at ligge øget pres på et land som Kenya for at få en løsning på problemstillingenmed retsforfølgelse af pirater?
Side 1 af 4
Talepunkter
DET TALTE ORD GÆLDER
TaleseddelTalepunkter til spørgsmål O:Vil forsvarsministeren redegøre for, hvor mange formodedepirater de danske styrker har tilbageholdt siden starten af det danske bidrag tilpiratindsatsen i Adenbugten, samt hvor mange af disse det har været nødvendigt at sættefri på grund af manglende mulighed for retsforfølgelse?
Siden starten på den danske indsats i 2008 har de danske styrker fåetoverført 41 mistænkte pirater til retsforfølgelse i Kenya, Seychellerne ogNederlandene. De fem i Nederlandene blev den 17. juni 2010 dømt ogafsoner nu straffe på hver 5 år. De øvrige retssager er endnu ikkeendeligt afsluttede.Samlet har de danske styrker tilbageholdt 286 formodede pirater, hvoraf12 formodede pirater fra standsningen af et piratmoderskib [et kapretiransk fiskeskib] den 11. april 2012 fortsat befinder sig ombord påABSALON med henblik på afgørelse af mulighederne for retsforfølgelse iregionen. Som bekendt blev fire mistænkte pirater overdraget tilSeychellerne den 29. april 2012.
Blandt andet på grund af mangel på beviser er de resterende formodedepirater [233 - idet de resterende 12 afventer] alle blevet sat i land udenderes piratudstyr.Selvom antallet er retsforfulgte pirater fortsat ikke er det enestesucceskriterium, så synes jeg, at det er relevant at bemærke, at Danmarkdet seneste år har fået sendt 36 pirater til retsforfølgelse i regionen[Kenya 28 og Seychellerne 8].De 36 skal ses i lyset af de knap 90 formodede pirater, som er detdanske bidrag har standset siden starten af maj måned sidste år [maj2011- april 2012]. Derved er faktisk over en tredjedel af de formodedepirater det seneste år blevet sendt til retsforfølgelse i regionen.
Som bekendt har vi ombord på ABSALON fortsat 12 af de formodedepirater, som ABSALON standsede den 11. april 2012. Mulighederne for
Side 2 af 4
Talepunkter
DET TALTE ORD GÆLDER
retsforfølgelse af de 12 undersøges for øjeblikket af danske myndigheder.
Jeg synes, at det er betryggende, at der rent faktisk sker en vurdering afbeviserne i hver enkelt sag. Det er vigtigt, at vi overholdergrundlæggende retsprincipper – det gælder naturligvis også i indsatsenmod pirateri i farvandet ud for Afrikas Horn.Som nævnt er antallet af retsforfulgte pirater ikke er det enestesucceskriterium. Det, vi skal have øje for, er antallet af kaprede skibe oggidsler. Sammenlignes antallet af kaprede skibe og gidsler pr. primo maj iår med sidste år er det særligt glædeligt at konstatere, at piraterne nukun tilbageholder knap en tredjedel skibe og tilsvarende langt færregidsler end sidste år.
Primo maj 2012: 7 skibe og ca. 200 gidslerPrimo maj 2011: 23 skibe og knap 550 gidsler.
Den positive udvikling skyldes flere faktorer, herunder både den militæreindsats, kapacitetsopbygning i regionen samt den civile søfartsefterlevelse af ”Best Management Practise - BMP” og brug af bevæbnedevagter.
Det spiller også ind, at et stort antal pirater efterhånden sidder bagtremmer. Det fremgår af den seneste opgørelse fra FN’s Office on Drugsand Crimes (UNODC) af 15. marts 2012, at 20 stater tilsammen enten erved at retsforfølge eller har dømt i alt 1.133 pirater.
Jeg synes, at de danske styrker i samarbejde med alle de andreinternationale styrker og operationer gør og har gjort en kæmpe indsats,som vi alle kun kan have respekt for. Deres arbejde har med altydelighed haft effekt.
Dette afslutter foreløbigt min besvarelse af dette spørgsmål.
Side 3 af 4
Talepunkter
DET TALTE ORD GÆLDER
TaleseddelBidrag til talepunkt til spørgsmål P:Ministrene bedes redegøre for, hvorfor ingen lande vilretsforfølge de 17 formodede pirater, som det danske krigsskib Absalon tilfangetog 27.februar, og som derfor efterfølgende er sat fri på Somalias kyst?[Udenrigsministeren starter besvarelsen med at forklare processen bag anmodningen tilKenya.]
Som bekendt undersøgte de danske myndigheder mulighederne forretsforfølgelse af de 17 formodede pirater i et land i regionen. Men dadet ikke var lykkedes at opnå tilsagn herom den 5. april 2012, og da derikke umiddelbart var udsigt til en snarlig afklaring, blev de 17tilbageholdte sat i land på Somalia’s kyst.At det ikke lykkedes at opnå retsforfølgning i dette tilfælde er ærgerligt,men det ændrer grundlæggende ikke ved, at indsatsen mod piraterinytter. Som jeg nævnte i besvarelsen af spørgsmål O, så hvis visammenligner med situationen samme tid sidste år, så tilbageholderpiraterne i dag knap en tredjedel skibe og tilsvarende langt færre gidslerend ved samme tid sidste år.Jeg hæfter mig særligt ved, at de danske soldater om bord på Absalonpå det seneste har standset tre piratmoderskibe og befriet gidslerneombord på moderskibene. Dermed kan piraternes gidsler ånde lette opog får afsluttet en meget uvis situation og ikke mindst kan vende hjem tilderes familier.Hertil skal det selvsagt bemærkes, at standsningen af piratmoderskibenederudover har hindret mulige angreb på og kapringer af andre skibe.Dette afslutter foreløbigt mit bidrag til besvarelsen af dette spørgsmål.
Side 4 af 4