Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1126574_0001.png
1126574_0002.png
25. maj 2012
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 248 stillet af folketingsmedlem Gitte LillelundBech, V.

Spørgsmål nr. 248:

Ministeren bedes oplyse, hvorledes, hvordan og hvor ofte Danmark sætter klima og energi-effektiviseringer på dagsordenen i nordisk regi og i Nato.

Svar:

Danmark arbejder ad flere spor i relation til klima- og energiområdet. Danmark har pt. for-mandskabet i det nordiske forsvarssamarbejde (Nordic Defence Cooperation) og har bl.a.sat fokus på grønne løsninger i forsvaret i forbindelse med et seminar afholdt i Bella Centerd. 2.-3. maj 2012 under overskriften ”A Smarter and Greener Defence”. Det grønne tema eren nyskabelse på dansk initiativ i forhold til de tidligere mere traditionelle industriseminarer inordisk regi. 325 eksperter fra såvel forsvar som ministerier og industri i bl.a. de nordiskelande og en række andre europæiske lande deltog og var med til at sætte fokus på, hvor-dan forsvaret kan finde både mere omkostningseffektive og mere energi- og klimavenligeløsninger.Under mit besøg i USA i marts 2012 stod klima- og energiområdet højt på dagsorden. Jegdeltog dels i en rundbordsdrøftelse i Pentagon om grøn energi og drøftede desuden emnet medden amerikanske flådeminister,Ray Mabus.På mitmøde med Mabus blev vi enige om at ud-forske mulighederne for et dansk-amerikansk samarbejde om grøn energi og energieffektivi-sering, og det blev besluttet at nedsætte en fælles arbejdsgruppe vedr. vedvarende ener-gi/energi besparelser i forsvaret. Jeg kan i øvrigt oplyse, at enenergidelegation fra det ame-rikanske forsvar forventeligt besøger Danmark og relevante danske virksomheder i juni 2012.Forsvarskommandoen er herudover anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeri-ets besvarelse.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:
”Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste deltager som koncernfælles klima- ogenergimyndighed i en række fora på internationalt plan omkring miljøforhold i forsvaret.Fx i NATO og Nordisk Forsvarsbygg. Nordisk Forsvarsbygg er et samarbejde imellem For-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
svarsministeriernes bygningstjenester i de nordiske lande, og klima- og energieffektivise-ringer er et fast punkt på dagsordenen i Nordisk Forsvarsbyggs forum.Danmark har derudover formandskabet i Nordic Defence Cooperations arbejdsgruppevedrørende ”Environment and Hazardous Materials”. Arbejdsgruppens formål er blandtandet at medvirke til at begrænse anvendelse af uønskede kemiske produkter, højne mil-jøbevidstheden samt påvirke indkøbsprocedurer i retning af anskaffelse af mere miljøven-lige produkter.I NATO-regi har NATO Management and Supply Agency de seneste år afholdt en rækkemøder og et seminar med fokus på grønne tiltag, herunder bæredygtighed og energiop-timering af lejre i internationale operationer. Danmark har deltaget senest i perioden 9. –11. november 2011 under overskriften ”Energy and Environmental Solutions for Civil andMilitary Application”. En tilsvarende konference er planlagt i perioden 28. november til 1.december 2012.”
Side 2/2