Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1124846_0001.png
1124846_0002.png
1124846_0003.png
1124846_0004.png
23. maj 2012
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 240 stillet af Forsvarsudvalget.

Spørgsmål nr. 240:

Vil ministeren oversende talepapir fra besvarelsen af samrådsspørgsmål K og L den 24. april2012?

Svar:

Herunder er gengivet mit talepapir til besvarelse af Forsvarsudvalgets samrådsspørgsmål Kog L, der blev besvaret i samråd den 24. april 2012. Det skal understreges, at det talte ordgælder:”Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål K og L under ét.I spørgsmål K og L spørges der konkret til breve af 26. august og 15. september 2011fra forsvarschefen til Forsvarsministeriet. Lad mig starte med at konstatere, at der migbekendt ikke er afsendt breve fra den daværende forsvarschef til Forsvarsministeriethverken d. 26. august eller d. 15. september 2011, som ellers anført af spørgeren.Korrespondancen på de nævnte datoer har en teknisk karakter og vedrører den prakti-ske udførelse af de beslutninger, der allerede var truffet tidligere, startende med indgå-elsen af den politiske aftale om Helmand-planen 2011-2012 mellem den daværende re-gering, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance den22. februar 2011.Der har på den baggrund ikke været særskilt anledning til at orientere forligskredsen omden i spørgsmålene omtalte tekniske korrespondance mellem Forsvarskommandoen ogdepartementet.Når det er sagt, vil jeg da gerne komme spørgeren i møde og uddybe forløbet i efteråret2011 – som det også fremgår af mit brev til forsvarsforligskredsen fra den 15. marts i år– herunder den korrespondance af mere teknisk karakter på de datoer, som spørgerenrefererer til:Den 26. august 2011 sendte Forsvarsministeriet bemyndigelse til Forsvarskomman-doen til implementering af Helmand-planen. Bemyndigelsen til implementering er i
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
sagens natur baseret på den politiske aftale om Helmand-planen 2011-2012, derblev indgået den 22. februar 2011. Endvidere er bemyndigelsen baseret på dedansk-britiske drøftelser, der fandt sted efter aftalen blev indgået. Bemyndigelsenblev godkendt af den daværende forsvarsminister den 23. august 2011.I forlængelse af Forsvarsministeriets bemyndigelse sendte Forsvarskommandoenden 15. september 2011 en foreløbig beskrivelse af mulighederne for at udsende etmobilt luftoperationscenter til det nordlige Afghanistan. Forsvarskommandoen bad iskrivelsen om Forsvarsministeriets vurdering af, hvorvidt dette lå inden for Helmand-planens rammer. Hvis dette var tilfældet, agtede Forsvarskommandoen at iværksæt-te nærmere undersøgelser, herunder gennemføre rekognoscering. Forsvarskom-mandoen anmodede i skrivelsen om en afklaring snarest belejligt.For at imødekomme Forsvarskommandoens behov besvarede Forsvarsministerietsenere samme dag – den 15. september 2011 – Forsvarskommandoen med en kon-tormail, hvori Forsvarskommandoen blev meddelt, at den foreløbige beskrivelse vur-deredes at være inden for rammerne af Helmand-planen.Dette dækker korrespondancen for de datoer (den 26. august og den 15. septem-ber), som anføres af spørgeren. For en god ordens skyld vil jeg her kort beskrive detvidere forløb vedrørende den endelige bemyndigelse til at udsende luftoperations-centret:Den 24. november 2011 sendte Forsvarskommandoen en endelig indstilling vedrø-rende udsendelse af luftoperationscentret til det nordlige Afghanistan.Den 5. december 2011 besvarede Forsvarsministeriet Forsvarskommandoens indstil-ling med en mail, hvori Forsvarskommandoen bemyndiges til at udsende luftoperati-onscentret til det nordlige Afghanistan.
Som det også var tilfældet i denne sag, er bemyndigelser vedrørende udsendelse afstyrkebidrag på dette sene tidspunkt i processen af teknisk og administrativ karakter.Det er derfor helt normalt, at ministeren ikke er involveret i denne del af processen.Forinden denne korrespondance havde de mere principielle sider af sagen – som jeg haranført i min redegørelse af 15. marts 2012 – været drøftet på relationsmøder mellemden daværende forsvarsminister og daværende forsvarschef flere gange (den 27. april,25. maj, 22. juni og 22. august 2011).
Side 2/4
I den forbindelse understregede den daværende forsvarsminister, at afvigelse fra Hel-mand-planen i en retning, der ville give en skærpet kampprofil, ville være undergraven-de for den brede politiske enighed.Som det også fremgår af min redegørelse af 15. marts 2012, skal den tidligere forsvars-chefs indvendinger mod udsendelse af det danske luftoperationscenter – til fordel forblandt andet landmilitære kampstøttekapaciteter – ses i sammenhæng med det danskeansvar for kampgruppen om byen Gereshk i den centrale del Helmand-provinsen.Og da man fra militær side – på baggrund af de dansk-britiske drøftelser om implemen-tering af Helmand-planen – anbefalede, at det ville være mest hensigtsmæssigt for beg-ge parter, at den danske kampgruppe skulle omlægges i februar 2012, kan det såledeskonstateres, at den tidsmæssige præmis for den daværende forsvarschefs indvendingerefterfølgende er ændret.Luftoperationscentret blev således ikke udsendt på bekostning af kapaciteter til enkampgruppe under dansk ledelse. Udsendelsen af luftoperationscentret er sket som led iden tidligere nævnte markante omlægning af den danske indsats i Afghanistan som be-skrevet i Helmand-planen 2011-2012. Der er tale om et godt og relevant bidrag, dermed et relativt begrænset antal personer løser en vigtig og kompliceret overvågnings-og koordinationsopgave i det nordlige Afghanistan.Jeg vil her gerne slå fast, at forsvarschefens rådgivning om de militære hensyn – eftermin opfattelse – vejer tungt i den helhedsvurdering, som den ansvarlige forsvarsministeraltid må foretage i en given sag. Om samme opfattelse så også var tilfældet på pågæl-dende tidspunkt, må spørgeren jo spørge den tidligere minister om.Herudover vil jeg gerne understrege – med fare for at gentage mig selv fra tidligere be-svarelser af spørgsmål i denne sag – at vi taler om et relevant dansk bidrag, som der varbred politisk enighed om at udsende som element i Helmand-planen 2011-2012, og sompå fin vis bidrager til den samlede internationale indsats i AfghanistanSagen om udsendelse af det danske luftoperationscenter relaterer sig som nævnt tildrøftelser under implementeringen af den danske Helmand-plan, som fandt sted underden tidligere regering.Og som jeg ligeledes har været inde på, så fandt der i forbindelse med denne implemen-tering en række direkte drøftelser sted mellem den daværende minister (spørgerens par-tifælle) og den daværende forsvarschef.
Side 3/4
I dag er det mobile luftoperationscenter udsendt, og det gør et rigtigt godt og efter-spurgt stykke arbejde, og – som det også fremgår af min redegørelse af 15. marts 2012– har der i øvrigt været uformelle kontakter fra allierede, som har forespurgt, om manfra dansk side ser muligheder for at forlænge udsendelsen.Det afslutter min besvarelse af de to spørgsmål.”
Side 4/4