Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1121744_0001.png
1121744_0002.png
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 215.

Spørgsmål nr. 215:

Vil ministeren i forlængelse af svar på FOU alm.del spm. 193 oplyse, om ministeren agter atindstille til forsvarsforligskredsen, at Danmark skal indtræde i Alliance Ground Surveillance(AGS) projektet, og hvad en given indtræden forventes at ville koste?

Svar:

Jeg skal henlede opmærksomheden på den fælles pressemeddelelse af 15. maj 2012 fra enenig forsvarsforligskreds om dansk genindtrædelse i Alliance Ground Surveillance:
”Partierne bag forsvarsforliget har i dag i fællesskab besluttet, at Danmark i forbindelse medNATO-topmødet i Chicago meddeler, at Danmark genindtræder i anskaffelsesfasen afNATO’s Alliance Ground Surveillance-projekt (AGS).AGS er et avanceret overvågnings- og opklaringssystem bestående af ubemandede fly, derkan anvendes til planlægning og gennemførelse af militære og civile operationer.Med beslutningen i dag viser partierne bag forsvarsforliget stor vilje til at støtte op omNATO initiativet Smart Defence og til det transatlantiske samarbejde. Forligskredsendemonstrerer således, at Danmark fortsat vil være en stærk støtte til NATO.Siden forsvarsforligskredsen i 2010 besluttede, at Danmark skulle udtræde af projektet, harflere forhold ændret sig.Beslutningen om dansk udtræden bundede hovedsageligt i økonomi og ønsket om at skabebedre sammenhæng mellem mål og midler i dansk forsvar. Denne sammenhæng er nuskabt som følge af en væsentligt styrket økonomistyring fra forsvarets side.Samtidig viser erfaringerne fra den NATO-ledede operation i Libyen, at specieltovervågnings- og rekognoseringskapaciteter er helt centrale – bl.a. for at kunne sikre en såpræcis måludpegning som muligt og dermed også medvirke til at begrænse civile tab.Hertil kommer, at den generelle udvikling i mange NATO-lande med faldende
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
forsvarsbudgetter kræver, at landene i højere grad arbejder sammen om at tilvejebringe dekapaciteter, der er nødvendige for at kunne imødegå eksisterende og fremtidigesikkerhedspolitiske udfordringer. Dette betegnes i NATO som Smart Defence. Dette gældersærligt i forhold til mere specielle typer af kapaciteter - f.eks. AGS - som kun få lande vilkunne tilvejebringe på egen hånd.Danmarks genindtræden i AGS-projektet finansieres af forsvarets mindreforbrug i 2011 ogfår ikke konsekvenser for allerede besluttede materiel-anskaffelser, jf. Forsvarsforliget 2010-14.”.Få så vidt angår økonomien henvises der til den aftale, som der er indgået mellemforsvarsforligspartierne.
Side 2/2