Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1095756_0001.png
1095756_0002.png
22. marts 2012
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 171 stillet af folketingsmedlem Gitte LillelundBech, V.

Spørgsmål nr. 171:

Ministeren bedes oversende forsvarets politik vedr. kønskrænkende adfærd samt redegørefor, hvor mange sager om kønskrænkende adfærd, der har været i forsvaret de seneste 10år.

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Forsvarets politik vedrørende kønskrænkende adfærd er indeholdt i forsvaretspersonelpolitik. Af forsvarets personelpolitik fremgår følgende:Alle medarbejdere i forsvaret har krav på at blive behandlet med respekt. Detgælder uanset hierarkisk placering, uddannelsesbaggrund, ansættelsesform ellertypen af de opgaver, man løser. Det gælder for såvel fastansatte, personel af re-serven som værnepligtige og uanset køn, alder, hudfarve, politisk og religiøs an-skuelse, seksuel orientering, national, social og etnisk oprindelse.
Som medarbejder i forsvaret har du pligt til at behandle dine kolleger, chefer ogdine egne medarbejdere med respekt og lydhørhed.Krænkende adfærd er adfærd, der bliver oplevet som ydmygende eller truende.Krænkende adfærd underminerer kollegers værdighed og selvrespekt og skaberet utrygt, ubehageligt eller fjendtligt arbejdsklima. Mobning, chikane, diskrimina-tion og kønskrænkende adfærd er forskellige former for krænkende adfærd.Det er et fælles ansvar at arbejde for, at krænkende adfærd ikke forekommer.Skulle du observere krænkende adfærd udspille sig blandt kolleger, forventes duat arbejde for at bringe adfærden til ophør.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Forsvaret har desuden etableret et netværk af særlige rådgivere, som du altidkan henvende dig til, hvis du oplever, at du selv eller dine kolleger udsættes forkrænkende adfærd. Chefer og ledere har endvidere en tjenstlig pligt til at skabeet godt og trygt arbejdsklima, herunder at gribe ind, hvis der observeres støden-de opførsel eller opstår mistanke om krænkende adfærd.Forsvarets personelpolitik og Vejledning i Håndtering af Krænkende Adfærd er vedlagt.Det er ikke muligt at besvare den del af spørgsmålet, der vedrører antallet af sager omkønskrænkende adfærd gennem de sidste 10 år, inden for fristen.Forsvarskommandoen har oplyst, at forsvaret fra 2007 har registreret antallet af sagerom krænkende adfærd. Registreringen er dog ikke foretaget særskilt på kønskræn-kende adfærd. Forsvaret vil derfor undersøge sager om krænkende adfærd siden 2007for at opgøre antallet af sager om kønskrænkende adfærd. Forsvarsministeriet forven-ter at kunne oplyse Forsvarsudvalget herom medio april 2012.
Side 2/2