Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1093720_0001.png
1093720_0002.png
16. marts 2012Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 163.

Spørgsmål nr. 163:

Ministeren bedes oplyse, hvor meget ekstra kajanlæg der er behov for, hvis alle søværnetsenheder baseres ved hhv. FLS FRH eller FLS KOR, samt hvad anlægsudgifterne til disse vilvære?

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Den nuværende sammensætning af søværnets enheder kræver ca. 2.500 meter kajfordelt på forskellige dybdekrav fra tre til otte meter.Såfremt alle søværnets enheder baseres på Flådestation Frederikshavn, vurderes detnødvendigt at udbygge den eksisterende sydmole, så søværnets skibe kan lægge til ogunderstøttes logistisk. Ved en samlet opgradering af flådestationen i Frederikshavnskal etableres minimum 700 meter kaj i tillæg til det eksisterende, anvendelige kajan-læg.Såfremt alle søværnets enheder baseres på Flådestation Korsør, vurderes det nødven-digt at etablere minimum 770 meter ny kaj, herunder:Køb af grund.Modning af strandareal.Etablering af kajanlæg.Vanddybdeudvidelser.Udvidelse af forsyningsanlæg.
Yderligere skal Nordbassinet, der p.t. lejes af Korsør Havn, erhverves. Nordbassinetskal opgraderes, så det kan anvendes af flådens største enheder. Dette svarer til ca.800 meter kaj. Samlet skal Flådestation Korsør opgraderes, og der skal etableres mi-nimum 1.570 meter kaj i tillæg til det eksisterende anvendelige kajareal.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Forsvaret kan ikke på det foreliggende grundlag vurdere anlægsudgifterne ved eneventuel samling af søværnets enheder i Frederikshavn eller Korsør. Afgivelse af selvet kvalificeret skøn over udgifterne til anlæg af kajanlæg, etablissementer, værkstederog anden støttestruktur, vil forudsætte udarbejdelse af et egentligt projektoplæg her-for.”Jeg kan henholde mig til det, Forsvarskommandoen har oplyst, idet jeg kan tilføje, at mulig-hederne for at tilpasse og optimere anvendelsen af forsvarets etablissementer foretagesløbende. Forholdet blev bl.a. behandlet i forsvarsforligskredsen i maj-juni 2010, ligesom deri medfør af forsvarsforliget 2010-2014 gennemføres en etablissementsanalyse. Denne ana-lyse har til formål at belyse alle relevante muligheder for optimering og justering af forsva-rets samlede etablissementsstruktur. Endvidere forekommer det også i forbindelse med deforestående besparelser på forsvarsbudgettet naturligt at overveje relevante muligheder foroptimering og justering af forsvarets samlede etablissementsstruktur.
Side 2/2