Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1082634_0001.png
21. februar 2012Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 158 stillet Forsvarsudvalget.

Spørgsmål nr. 158:

Kan ministeren bekræfte, at det var ministerens særlige rådgiver, der videregav oplysningertil pressen om 2 verserende personalesager i forbindelse med Irak-fange-notat-sagen, (jf.”Forsvarsministeriet fortalte om personalesag”, Berlingske Tidende den 10.2.12, 1. sektion,s. 8), og finder ministeren, at det er inden for opgaverne for en særlig rådgiver at orienterepressen om verserende personalesager?

Svar:

Jeg kan oplyse, at dagbladet Politiken den 7. februar 2012 anmodede mig om en udtalelsetil en artikel, som ville blive bragt onsdag den 8. februar i anledning af det notat, somefterfølgende er blevet benævnt ”papkassenotatet”.Politiken angav at være i besiddelse af væsentlige oplysninger fra notatet, ligesom man varbekendt med, at notatet af den tidligere forsvarschef havde været overdraget til ForsvaretsAuditørkorps, som dog havde indstillet sin efterforskning i anledning af notatet på grund afforældelse.I min udtalelse til Politiken anførte jeg blandt andet, at jeg var bekendt med eksistensen afnotatet, og at notatet indeholdt elementer, der må forventes at komme til at indgå i denundersøgelseskommission, der vil blive nedsat til at belyse baggrunden for den danskebeslutning om deltagelsen i krigen i Irak og spørgsmål om Danmarks overholdelse afinternationale konventioner i forbindelse med krigsførelsen i Irak og Afghanistan.Jeg oplyste endvidere, at Forsvarsministeriet imidlertid havde fundet det rigtigst på detforeliggende grundlag i januar måned at anmode om redegørelser i sagen.Endelig understregede jeg, at når jeg ikke kunne udtale mig yderligere, så skyldtes det, atder var tale om en personsag.Jeg kan således ikke bekræfte, at det var min særlige rådgiver, der oplyste pressen om, atder verserede en personalesag i ministeriet.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200