Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 16. februar 2012Sagsnr.: 13760Dok.nr.: 335714
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 23. januar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 95 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 95:
”Ministeren bedes kommentere materiale vedr. makrel-sagen mellem EU, Norge,Færøerne og Island, fra Sjurdur Skaale, jf. FLF alm. del - bilag 147.”Svar:
Det er stærkt bekymrende, at det endnu ikke er lykkedes kyststaterne at blive enige omen aftale for forvaltningen af makrel for 2012.Fortsættelse af de seneste års overfiskeri på makrelbestanden risikerer inden for ganskefå år at nedbryde bestanden. Nøglen til løsningen af denne uholdbare tilstand er en af-tale i kyststatsregi blandt alle parter, der hver især må udvise fornøden fleksibilitet for atnå en aftale på det kommende møde på Island.Både EU og Norge anerkender, i lyset af eksisterende indikationer på makrellens ud-bredelse, Islands ret til en makrelkvote, samt en kvote til Færøerne, som ligger nogethøjere, end hvad der fremgik af trepartsaftalerne før 2010. Imidlertid er de videnskabe-lige undersøgelser og konklusioner om makrelbestandens udbredelse og årsager hertilikke entydige. Derfor er det også tilfredsstillende, at Det Internationale Havundersøgel-sesråd ICES, som alle parterne er medlem af, i løbet af foråret ventes at offentliggørenye forskningsresultater.Jeg kan oplyse, at Nordisk Råds rekommandation om emnet er blevet behandlet iNordisk Ministerråds regi, og det er mit bestemte indtryk, at der er fuld enighed om at
opfordre alle involverede parter til at arbejde for en snarlig løsning på konflikten ommakrel.Fra dansk side vil vi gøre alt, hvad der står i vores magt, for at en aftale indgås. Dan-mark deltager på embedsmandsniveau i forhandlingerne som en del af EU’s delegation,hvor Kommissionen er ordfører for EU set som én kyststat. Færøerne deltager selv somkyststat i forhandlinger. Ligeledes gør Norge og Island.Eventuel iværksættelse af sanktionsmæssige tiltag må ses som en absolut sidste udvej,der kun kan komme på tale, når alle andre muligheder er udtømte. Sådanne sanktionerskal naturligvis efterleve internationale forpligtigelser, herunder WTO-reglerne og derelevante havretskonventioner.Seneste møde mellem kyststaterne sluttede i Norge den 27. januar 2012 uden resultat,men man enedes om at fortsætte forhandlingerne på Island den 14.-17. februar. På detkommende møde må alle parter derfor gøre deres yderste til at nå en forhandlingsløsningfor fordelingen af makrelbestanden.
Mette Gjerskov
/Birgitte Riber Rasmussen
2