Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2012Sagsnr.: 14494Dok.nr.: 352635
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. januar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 79 (Alm. del) som hermed endeligt besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).Spørgsmål 79:
”Vil ministeren på Danmarks vegne lægge pres på EU-Kommissionen for at bibeholdeen deadline i 2013 angående forbud mod dyreforsøg, jf. artiklen ”Dyreforsøg: EUudskyder forbud mod dyreforsøg” fra Information den 5. januar 2011.”Svar:
Ministeriet for Fødevarer Landbrug og Fiskeri har til brug for besvarelsen afspørgsmålet anmodet Miljøministeriet om en udtalelse, idet spørgsmålet vedrørerkosmetikdirektivet,somhenhører undermiljøministerensressortområde.Miljøministeriet har oplyst følgende:”Siden 2004 har det været forbudt at udføre dyreforsøg i EU på kosmetiskeprodukter, og siden 2009 har forbuddet også været gældende for de stoffer, derindgår i kosmetiske produkter.For at undgå at dyreforsøg foretages i lande udenfor EU, gennemførte EU også etsåkaldt markedsføringsforbud i 2009. Forbuddet betyder, at kosmetiske produkterog deres ingredienser ikke må markedsføres, såfremt disse er blevet testet på dyrefter 2009 for at opfylde krav i kosmetiklovgivningen - eksempelvis veddyreforsøg uden for EU eller i henhold til anden lovgivning, som eksempelvisREACH.Der er imidlertid en specifik undtagelse fra markedsføringsforbuddet. Frem tilmarts 2013 er det fortsat tilladt at markedsføre kosmetiske produkter og deresingredienser, der er testet på dyr for at opfylde krav i kosmetiklovgivningen, hvis
det drejer sig om undersøgelser for enkelte specifikke sundhedseffekter:Toksicitet ved gentagen dosis, reproduktionstoksicitet og toksikokinetik. Det erdenne undtagelse, spørgsmål nr. 79 refererer til.Undtagelsen skyldes, at det i 2009 ikke var muligt at erstatte dyreforsøg, derundersøger disse komplekse effekter med alternative testmetoder, hvor der ikkeanvendes dyr. Udfordringen er at få udviklet nogle alternative metoder aftilstrækkelig kvalitet, som kan sikre, at de kosmetiske produkter ikke udgør enrisiko for forbrugerne. På trods af en seriøs indsats fra både myndigheder ogindustri er de alternative metoder fortsat ikke udviklede. Miljøstyrelsen menerderfor ikke, at det er en bæredygtig løsning at fastholde deadline (marts 2013) forudfasning af denne undtagelse.En realistisk, men stadig videnskabelig forsvarlig løsning, som ikke går påkompromis med sikkerheden, vil være at udsætte deadline, indtil alternativemetoder af tilstrækkelig kvalitet er tilgængelige.”Som det fremgår af udtalelsen fra Miljøministeriet har det siden 2004 været forbudt atudføre dyreforsøg i EU med færdige kosmetiske produkter. Dette forbud er i dansk retgennemført ved lov nr. 315 af 5. maj 2004 om ændring af lov om kemiske stoffer ogprodukter og lov om dyreforsøg.Det har endvidere siden 2009 været forbudt at udføre dyreforsøg i EU på de stoffer(bestanddele eller sammensætninger af bestanddele), der indgår i kosmetiske produkter.De nævnte forbud fremgår af Rådets direktiv 27. juli 1976 om indbyrdes tilnærmelse afmedlemsstaternes lovgivning om kosmetiske midler med senere ændringer(kosmetikdirektivet).Herudover fremgår det af udtalelsen fra Miljøstyrelsen, at det i relation tilmarkedsføringsforbuddet i direktivet er muligt frem til marts 2013 at tillademarkedsføring af kosmetiske produkter og deres ingredienser, der er testet på dyr for atopfylde krav i kosmetiklovgivningen, hvis det drejer sig om undersøgelser for enkeltespecifikke sundhedseffekter: Toksicitet ved gentagen dosis, reproduktionstoksicitet ogtoksikokinetik.Denne undtagelse gælder ifølge udtalelsen fra Miljøministeriet ikke i forhold tilforbuddet mod dyreforsøg, men alene i forhold til markedsføringsforbuddet.Det er ikke den fortolkning, der tidligere er lagt til grund ved gennemførelsen afforbuddet mod dyreforsøg i dansk ret ved bekendtgørelse nr. 1262 af 11. november2010 om dyreforsøg med bestanddele eller sammensætninger af bestanddele ikosmetiske midler samt lov nr. 612 af 14. juni 2011 om ændring af lov om dyreforsøgog lov om kloning af dyr m.v.
2
Forbuddet mod dyreforsøg med bestanddele eller sammensætninger af bestanddele ikosmetiske midler er således i dansk ret gennemført ved § 1, stk. 1, i bekendtgørelse nr.1262 af 11. november 2010, hvoraf det fremgår, at der ikke kan meddeles tilladelse tiludførelse af de nævnte former for dyreforsøg, hvis forsøget udføres for at opfyldekravene til kosmetiske produkters sikkerhed.Det fremgår imidlertid af bekendtgørelsens § 1, stk. 2, at forbuddet i bestemmelsens stk.1 ikke finder anvendelse på forsøg vedrørende 1) toksicitet ved gentagen dosis, 2)reproduktionstoksicitet eller 3) kemiske stoffers omsætning i en levende organisme(toksikokinetik).Fødevareministeriet vil på baggrund af udtalelsen fra Miljøministeriet snarest muligtforetage de nødvendige ændringer af bekendtgørelsen, således at undtagelsen tilforbuddet mod dyreforsøg med bestanddele eller sammensætninger af bestanddele ikosmetiske midler i bekendtgørelsens § 1, stk. 2, ophæves. Med en sådan ændring afbekendtgørelsen vil der i tillæg til forbuddet mod dyreforsøg med færdige kosmetiskeprodukter ikke i nogen tilfælde kunne meddeles tilladelse til dyreforsøg medbestanddele eller sammensætninger af bestanddele i kosmetiske midler.Det bemærkes, at forbuddet mod dyreforsøg med færdige kosmetiske produkter samtbestanddele eller sammensætninger af bestanddele heraf pr. 1. januar 2013 følger af § 1,stk. 4, i dyreforsøgsloven, jf. lov nr. 612 af 14. juni 2011 om ændring af lov omdyreforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr m.v. Der er ikke efter lovenmulighed for at tillade de ovenfor omtalte dyreforsøg vedrørende toksicitet vedgentagen dosis, reproduktionstoksicitet eller kemiske stoffers omsætning i en levendeorganisme (toksikokinetik).Dyreforsøgstilsynet har oplyst, at Rådet for Dyreforsøg fra 2009 og fremefter ikke harmeddelt tilladelse til dyreforsøg med bestanddele eller sammensætninger af bestanddelei kosmetiske midler vedrørende toksicitet ved gentagen dosis, reproduktionstoksiciteteller kemiske stoffers omsætning i en levende organisme (toksikokinetik).Dyreforsøgstilsynet har endvidere oplyst, at der heller ikke fra 2009 og frem er anvendtdyr til forsøg vedrørende de nævnte specifikke sundhedseffekter på baggrund aftilladelser meddelt før 2009.
Mette Gjerskov/Louise Vadheim Guldberg
3