Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1076578_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 6. februar 2012Sagsnr.: 13628Dok.nr.: 331631
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. januar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 78 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 78:

”Kan ministeren bekræfte, at man kan gøde med mere kvælstof, end man skalopgive i gødningsredskaberne, hvis biomassen (inklusive gylle) har væretigennem et biogasanlæg, og vil ministeren oplyse, om hun mener, dette er rimeligt?”

Svar:

Ved bioforgasningen ændres sammensætningen af biomassens kvælstofindhold, idet endel af det organisk bundne kvælstof omdannes til ammoniumkvælstof, som har sammegødskningseffekt som handelsgødning. For gyllens vedkommende betyder det en højeregødskningseffekt end ubehandlet gylle.Den andel af gyllen, der skal medregnes i det årlige gødningsregnskab –udnyttelsesprocenten – er den samme som for ubehandlet gylle.Den ekstra gødningsværdi i afgasset gylle udgør i dag et vist incitament for landmandentil at afsætte gyllen til et biogasanlæg og bidrager hermed til at nå regeringensmålsætning om øget anvendelse af biogas.Emnet vil kunne tages op af den kommende Natur- og Landbrugskommission medhenblik på at vurdere, om det er hensigtsmæssigt at foreslå en justering af reglerne.
Mette Gjerskov
/Lars O. Hansen