Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1073261_0001.png
1073261_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. januar 2012Sagsnr.: 13541Dok.nr.: 329992
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. januar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 77 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 77:

”Ministeren bedes kommentere de enkelte punkter i henvendelsen "Støt bæredygtigtfiskeri under reformen af den fælles fiskeripolitik" fra en række NGOer,jf. FLF alm. del - bilag 127.”

Svar:

Jeg kan generelt henvise til V 42 ”Om bæredygtig udvikling på fiskeriområdet”, somblev behandlet i Folketinget den 5. april 2011, og enstemmigt vedtaget. Regeringensarbejde med reformen af den fælles fiskeripolitik er centreret omkring de principper,som Folketinget med V 42 blev enige om.I relation til NGO-henvendelsen kan jeg oplyse, at regeringen støtter Kommissionensmål om maksimalt bæredygtig udnyttelse af fiskeriet (MSY) i 2015 samt flerårige for-valtningsplaner for flere fiskerier, og at disse baseres på en økosystemtilgang, hvor densamlede påvirkning af havmiljøet tages i betragtning.Disse principper bør også være gældende for eksterne fiskerier, hvorfor det blandt andeter vigtigt at arbejde for forbedrede videnskabelige bestandsvurderinger. Endvidere vilregeringen arbejde for, at Kommissionens evalueringer af fiskeripartnerskabsaftaler medtredjelande gøres offentlige.Regeringen er enig med Kommissionen i, at overkapacitet i det europæiske fiskeri er etvæsentligt problem, som fiskerireformen må adressere. I Danmark har vi indført omsæt-
telige fiskekvoter, men regeringen finder, at indførelsen heraf i de enkelte medlemslandebør være frivilligt, og at instrumentet må rumme den fornødne fleksibilitet i relation tilde forskellige socio-økonomiske forhold, som de enkelte lande er stillet over for.Endelig vil jeg bemærke et element, som ikke direkte er omtalt i henvendelsen. Nemligudsmid af fisk (discard). Dette ser jeg som et alvorligt selvstændigt problem, som må ogskal adresseres i reformen.
Mette Gjerskov
/Henry Damsgaard Lanng
2