Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1073382_0001.png
1073382_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 31. januar 2012Sagsnr.: 13536Dok.nr.: 331472
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. januar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 75 (Alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål 75:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 3. januar 2012 fra Danmarks PelagiskeProducentorganisation vedrørende Europa-Parlamentets og Rådets forslag til forordningom visse foranstaltninger over for lande, der tillader ikke-bæredygtigt fiskeri medhenblik på at sikre en bæredygtig forvaltning af fiskebestandene, jf. FLF alm. del - bilag126. ”

Svar:

Alle bestræbelser må sættes ind på at nå en forhandlingsløsning vedr. fordelingen afmakrel i Nordøstatlanten.Kommissionen fremlagde i midten af december et forslag til generelt instrument, der vilgøre det muligt at introducere handelsrestriktioner på fiskeriområdet over for lande, derifølge EU ikke samarbejder konstruktivt med EU om forvaltningen af fiskebestande affælles interesse.Regeringen er i øjeblikket i gang med en detaljeret analyse af Kommissionens forslag.Bæredygtig forvaltning af fiskebestandene er en klar prioritet for den danske regering.Det vil være vanskeligt for Danmark ikke at støtte et EU-forslag om et generelthandelspolitisk instrument. Sanktioner bør dog først indføres som sidste udvej og skal igivet fald være i overensstemmelse med international ret samt være rimelige ogproportionale.
Det vil være en meget vanskelig politisk sag for Danmark, hvis der indføreshandelsrestriktioner mod en del af Rigsfællesskabet og dermed handelsbarrierer på tværsaf Riget.En forhandlingsløsning er derfor at foretrække, da løsningen på konflikten ligger i etpositivt resultat af kyststatsforhandlingerne. Dette svarer til den danske holdning i EU,og dette har den danske regering ved flere lejligheder understreget over for Færøerne.Til orientering sluttede forhandlingerne mellem kyststaterne i sidste uge uden resultat.Alle parter er dog enige om at fortsætte forhandlingerne, formentlig på Island den 14.-16. februar.Det kan oplyses, at europaminister Nicolai Wammen har besvaret en tilsvarendehenvendelse fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation.
Mette Gjerskov
/ Ole Poulsen
2