Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1072982_0001.png
1072982_0002.png
1072982_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. januar 2012Sagsnr.: 13238Dok.nr.: 330634
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22.12.2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 70 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 70:

”Vil ministeren oplyse, hvornår ministeriets kommunikation af kontrolresultaterensartes, så offentlighedens indtryk ikke fordrejes, og der ikke forekommerforskelsbehandling så som NaturErhvervstyrelsens meddelelse af 18.11.2011 omresultater af kontrollen af økologiske bedrifter i 2010, hvor indskærpelser betegnes sommilde overtrædelser, hvorimod Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold i afrapporteringaf deres temakontrol vedrørende såkaldte ”rullepølsesøer” betegner indskærpelser somovertrædelser, hvor dyrene er udsat for væsentligt ulempe?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:”Grundlæggende bygger Fødevarestyrelsens sanktioneringspraksis på princippet omeskalerende myndighedsudøvelse. En overtrædelse skal endvidere have en vis grovhedfor, at sanktionering overhovedet kommer på tale. Dette beror på en konkret vurdering iden enkelte situation.Dyreværnsovertrædelser inddeles efter grovhed afhængigt af, om overtrædelsen harmedført væsentlig ulempe for dyret eller kan karakteriseres som henholdsvisuforsvarlig, groft uforsvarlig eller groft uforsvarlig med karakter af mishandling.Efter § 20, stk. 1, i dyreværnsloven skal en dyrlæge, der bliver bekendt med, at et dyrbehandles uforsvarligt, anmelde forholdet til politiet. Dette gælder dog ikke, hvisforholdet ikke er groft og i øvrigt straks rettes.
I forbindelse med kontrol af dyrevelfærd bliver forhold, der karakteriseres somvæsentlig ulempe, som udgangspunkt sanktioneret med en indskærpelse. Uforsvarligtforhold afstedkommer som udgangspunkt påbud om at rette op på forholdet. Hvispåbuddet ikke efterkommes, anmeldes forholdet til politiet.Groft uforsvarlig behandling og groft uforsvarlig behandling med karakter afmishandling politianmeldes umiddelbart.Konstateres den samme overtrædelse på ny ved en senere kontrol, medfører princippetom eskalerende myndighedsudøvelse, at der sanktioneres strengere.Hvis der bliver konstateret dyrevelfærdsovertrædelser, der efter en konkret vurderingbør sanktioneres, sker det efter følgende principper, jf. Fødevarestyrelsens generelleinstruks for kontrollen af dyrevelfærd:En indskærpelse er en vejledning i at overholde gældende regler. Kontrolløren giverindskærpelser, når landmanden har brug for at få præciseret de gældende regler.Indskærpelse er eksempelvis anvendt i den nævnte tematiserede kontrol vedrørenderullepølsesøer i tilfælde, hvor forholdet kun har omfattet få søer, der havde for lidt pladsi boksene, og hvor de pågældende søer ikke havde pådraget sig skader fra inventaret,eller hvor det umiddelbart var muligt at rette forholdet ved at flytte soen til en størreboks.Påbud gives af myndighederne for lovovertrædelser af mere alvorlig karakter, hvor detikke er tilstrækkeligt at vejlede om reglerne, eller hvor regelen ved en tidligere kontrolhar været indskærpet.Hvis der er tale om groft uforsvarlig behandling af dyr, skal kontrolløren anmelde denbesætningsansvarlige til politiet.De nævnte retningslinjer gælder for både medarbejdere i Fødevarestyrelsen ogNaturErhvervstyrelsen, som screener for dyrevelfærd i forbindelse med 5-procentkontrollen.NaturErhvervstyrelsen udfører imidlertid også kontrol med økologiregler påprimærbedrifter. I den forbindelse bemærkes, at der i økologikontrollen indgårdyrevelfærdsrelaterede bestemmelser, der fremgår af økologilovgivningen, og somsåledes – i forhold til økologiske besætninger – supplerer eller skærper dyreværnslovenmed tilhørende bekendtgørelser.NaturErhvervstyrelsen har til brug for besvarelsen oplyst, at når en kontrollør ved enøkologikontrol konstaterer overtrædelser af økologiregler om dyrevelfærd, vil det i
2
førstegangstilfælde kunne medføre en opfordring, en indskærpelse, et påbud eller enbøde. I alle sager foretages en konkret vurdering af overtrædelsens omfang, grovhed ogvarighed.En indskærpelse gives ligesom på Fødevarestyrelsens område som en vejledning i atoverholde gældende regler. Kontrolløren giver indskærpelser, når landmanden har brugfor at få præciseret de gældende regler. I de sager, hvor NaturErhvervstyrelsen iforbindelse med en økologikontrol også konstaterer overtrædelser af dyreværnslovenmed tilhørende bekendtgørelser, politianmelder styrelsen forholdet.”Det er således ministeriets vurdering, at der tale om sammenlignelig sanktionspraksis deto styrelser imellem, når det betænkes, at der er tale om kontrol af to forskelligeregelsæt.
Mette Gjerskov
/Katrine Lindegaard
3