Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. januar 2012Sagsnr.: 13302Dok.nr.: 316603
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. december2012 stillet følgende spørgsmål nr. 61 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet på udvalgets vegne af Rene Christensen (DF).Spørgsmål 61:
”Gå regeringen generelt ind for forlængelse af implementeringsperioder af regler,når producenterne ved implementeringsperioder udløb ikke lever op til reglerne,jf. FLF alm. del – bilag 106?”Svar:
Regeringen går generelt ikke ind for forlængelse af implementeringsperioder af reglernår producenterne, ved en implementeringsperiodes udløb, ikke lever op til reglerne.Den konkrete sag, som er omtalt i spørgsmålet, vedrører Kommissionens forslag tilforlængelse af en eksisterende overgangsordning for udfasning af tre GMO raps.Baggrunden for overgangsordningen er, at rapsfrø i de lande, hvor rapsen dyrkes(udenfor EU), kan overleve i jorden i en længere periode samt, at høstede frø er blevetspildt. Dermed kan der forekomme små mængder utilsigtet eller teknisk uundgåeligtindhold af de pågældende rapsfrø i de høstede afgrøder og dermed i importeredefødevare- og foderprodukter.Kommissionen oplyser i begrundelsen for forslaget, at stort set alle frø fra de tre raps erfjernet fra markedet. Kommissionen havde den forventning, at der efter den førsteovergangsperiode ikke længere ville være spor af de pågældende GMO raps iimporterede produkter. Resultaterne viser dog, at der stadig kan forekomme meget småmængder (< 0,1 %) af frø fra de tre raps i fødevare- og foderkæden – også efter udløbetaf den hidtidige 5-årige overgangsperiode.
Det skal dog samtidigt bemærkes, at forslaget om forlængelse af udfasningsperioden iden konkrete sag desuden indeholder en række skærpede krav til den pågældendevirksomhed herunder, at grænsen for det utilsigtede indhold er nedsat væsentligt og atprodukterne udfases fra markedet. De tre GMO raps har været vurderetsundhedsmæssigt acceptable, og fra dansk side blev der givet støtte til forslaget, idet derikke fagligt eller juridisk var grundlag for at modsætte sig en godkendelse. Desudenvurderedes forslaget at have positive konsekvenser i forhold til at sikrefoderforsyningen.
Mette Gjerskov
/Gundula Maria Kjær
2