Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. december 2011Sagsnr.: 12991Dok.nr.: 315492
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. december 2011stillet følgende spørgsmål nr. 57 (Alm. del) som hermed besvares.Spørgsmål 57:
”I forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del - samrådsspørgsmålE bedes ministeren indhente en kommentar fra DTU om GMO’s skadevirkninger,jf. bemærkningerne i høringssvarene omtalt under punkt 6-8 i FLF alm.del – bilag 86.”Svar:
Indledningsvis skal det bemærkes, at henvisningen i høringssvarene til den tyskelandmand, hvis køer døde efter at have fået GMO-foder, stammer fra en sag for ca. 10 årsiden i Tyskland. Den pågældende GMO majs, som den tyske landmand fodrede sinekøer med, var Bt176 majs, som er risikovurderet og fundet sikker at anvende tilfødevare- og foderbrug i EU.De tyske myndigheder oplyser, at de i sin tid undersøgte sagen grundigt ogkonkluderede, at der ikke var nogen sammenhæng mellem brugen af genmodificeretfoder og dyrenes sundhedstilstand. Konklusionen fra myndighederne var således, at dervar andre årsager end det genmodificerede foder til, at køerne mistrivedes og døde.DTU Fødevareinstituttet er ikke i besiddelse af data vedrørende den pågældende sag.DTU Fødevareinstituttet vurderer dog umiddelbart, ud fra de begrænsede oplysninger,som Fødevareinstituttet har om sagen, at det er helt usandsynligt, at der er ensammenhæng mellem brugen af den genmodificerede majs og køernes sundhedstilstand.Desuden burde man forvente, at andre landmænd ville have set de samme effekter, hvisårsagen var BT176 majsen.
DTU Fødevareinstituttet konkluderer derfor lige som de tyske myndigheder, at køernesmistrivsel må skyldes andre årsager end det genmodificerede foder.
Mette Gjerskov
/Gundula Maria Kjær
2