Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1059606_0001.png
1059606_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. december 2011Sagsnr.: 13009Dok.nr.: 313676
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 05.12.2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 49 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 49:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5/12-11 fra Økologisk Landsforeningvedr. støtte til udvikling af landdistrikterne i Kommissionens CAP-forslag, jf. FLF alm.del - bilag 95.”

Svar:

Henvendelsen fra Økologisk Landsforening indeholder to adskilte bilag. Et bilag, dersætter fokus på ønsket om ordninger, der kombinerer miljø- og naturpolitiske tiltag medomlægning til økologisk drift, og et bilag, der indeholder et forslag til en ny model forlandbrugsstøtte. Mine bemærkninger til henvendelsen vil derfor være delt på de to bilag.Bilag 1: Ordninger, der kombinerer miljø- og naturpolitiske tiltag med omlægning tiløkologisk driftForslaget om ordninger, der kombinerer miljø- og naturpolitiske tiltag med omlægningtil økologisk drift, er et fælles forslag fra Økologisk Landsforening, DanmarksNaturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.Først og fremmest vil jeg fremhæve det positive i, at Landbrug & Fødevarer, ØkologiskLandsforening og Danmarks Naturfredningsforening går sammen om at finde nyeordninger, som de kan være fælles om at støtte.I forhold til de konkrete forslag ser jeg det langt hen ad vejen som forslag til en slagsøkologi plus, hvor der gives tilskud til et reduceret kvælstofforbrug, som går ud over degældende økologiregler. Dette kobles med et fokus på særlige problemområder, som afmiljø- og biodiversitetsmæssige årsager kan have særligt gavn af et reduceretkvælstofniveau, samt med tiltag, der kan hjælpe på den økologiske sektors samledeklimaregnskab.
Tiltagene foreslås i store træk finansieret via artikel 68-programmet frem til 2014,hvorefter de skal finansieres via landdistriktsprogrammet. Det er ikke muligt at anvendeartikel 68-programmet, idet skæringsdatoen for at indsende et nyt art. 68 program, somskal gælde indtil udgangen af 2013, var d. 31. juli 2011 under den tidligere regering.Såvel erhvervet som Miljøministeriet har været inddraget i processen med at udvikle etnyt artikel 68-program. For indeværende programperiode er alle midler desudendisponeret under landdistriktsprogrammet. Seneste omprioritering underlanddistriktsprogrammet er sket i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, hvor derblev afsat yderligere 69 mio. kr. årligt i 2012 og 2013 til økologi, mens der samlet setblev afsat knap 720 mio. kr. ekstra til grønne indsatser under landdistriktsprogrammet.På baggrund af ovenstående vil jeg i første omgang notere mig de fremsendte forslag oglade dem indgå i overvejelserne til udformningen af landdistriktsprogrammet efter 2013.Bilag 2: Forslag til en ny model for landbrugsstøtteForslaget lægger op til et nyt tilskudssystem inden for klima, miljø, natur ogdyrevelfærd. Modellen præsenteres som en model for økologer såvel som konventionellelandbrug. Den består af en basisydelse koblet med en mulighed for tilvalgsydelser.Forhandlingerne om en ny fælles landbrugspolitik er stadig på et meget tidligt stadie.Danmark arbejder for, at det skal være muligt at anvende både søjle I og søjle II til atstøtte miljø-, natur- og klimavenlige produktionsmetoder gennem målrettede,omkostningseffektive grønne tiltag.Hvordan den endelig løsning kommer til at se ud afhænger af de muligheder, som deverserende forhandlinger om en fremtidig fælles landbrugspolitik tilvejebringer. Førstnår forhandlingsresultatet er kendt, vil det være muligt at lave en kvalificeret vurderingaf, hvordan Danmark får mest miljø for pengene.Afslutningsvis vil jeg gerne bemærke, at jeg finder det meget positivt, at interessenternebidrager med forslag og idéer. Jeg vil holde dialogen, så vi får et konstruktivtsamarbejde om de fælles udfordringer.
Mette Gjerskov
/Tejs Binderup
2