Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1166837_0001.png
1166837_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 15. oktober 2012Sagsnr.: 17361Dok.nr.: 446177
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. september2012 stillet følgende spørgsmål nr. 469 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V).

Spørgsmål 469:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke muligheder der kan være for, at fødevarekontrollenkontrollerer egenkontrolsystemet ved kilden (hovedkontoret) og overholdelse afsystemet og procedurerne kontrolleres ved kilden (restauranten/butikken)?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jegkan henholde mig:”I henhold til EU’s hygiejneforordning er det som udgangspunkt den enkeltevirksomhed - restaurant eller butik - som skal foretage en risikoanalyse af densaktiviteter og på det grundlag fastlægge et egenkontrolprogram. Fødevarestyrelsenskontrol af egenkontrolprogram og den bagvedliggende risikoanalyse tager derforudgangspunkt i de konkrete forhold i den enkelte virksomhed. Der er således ikke i degældende regler grundlag for en kontrol, som skitseret i spørgsmålet.Hygiejneforordningen åbner dog mulighed for, at brancheorganisationer kan udarbejdebranchekoder på de enkelte områder og få disse vurderet af Fødevarestyrelsen.Branchekoderne er en vejledning i, hvad der skal være med i et egenkontrolprogram foren virksomhed inden for et bestemt område. Branchekodernes risikoanalyse kan erstattevirksomhedernes, hvis den dækker samtlige aktiviteter i virksomheden.Hvis en virksomhed benytter en branchekode som grundlag for sit egenkontrolprogram,vil fødevarekontrollen tage udgangspunkt i branchekoden. Det vil blive kontrolleret, om
virksomheden anvender retningslinjerne i branchekoden korrekt, f.eks. i forbindelse medrisikoanalyse og tilpasning af branchekodens retningslinjer til egne forhold. Der vil somudgangspunkt ikke blive stillet yderligere krav end retningslinjerne i en branchekode,forudsat samtlige virksomhedens aktiviteter er omfattet af branchekoden.Det kan oplyses, at der primært inden for detailområdet er en lang række branchekoder,som er vurderet af Fødevarestyrelsen, og som anvendes af mange butikker ogrestauranter, herunder en række af de større detailkæder.”
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen
2