Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1165892_0001.png
1165892_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 11. oktober 2012Sagsnr.: 17395Dok.nr.: 444848
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 20. september2012 stillet følgende spørgsmål nr. 459 (Alm del), som herved besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 459:

”I virkemiddel rapporten fra DMU står der på side 20 og 21, at datagrundlagetfor kvælstof reduktion i Limfjorden blev hentet fra ” Limfjordens miljøtilstandfør nu og i fremtiden”, som blev udgivet i december 2006, jf. http://www.limfjord.dk/rapporter/Pjece/limfjordspjece%202006.pdf. Ministeren bedes redegørefor, hvorfor man fortsat benytter urealistiske høje tal for kvælstofreduktionenfra randzonerne, når Limfjordsrapporten arbejder med udledningstal, derer meget mindre.”

Svar:

Der foreligger ikke nyere viden om randzoners kvælstofeffekt end det meget omfattendeog grundige analysearbejde, der lå bag loven om randzoner, jf. min besvarelse afspørgsmål 447. Baggrundsdata for analysearbejdet er leveret af forskningsinstitutionerpå Århus Universitet (det tidligere Danmarks Miljøundersøgelser (i dag DCE), det tidli-gere Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (i dag DCA)) og Fødevareøkonomisk Insti-tut.Naturstyrelsen fremhæver,at analyserne erbaseret på gennemsnitsbetragtninger. Det erklart, at der altid vil være lokale variationer, hvor randzonerne nogle steder har en størrekvælstofreducerende effekt end andre steder. Dette ændrer ikke ved, at randzoner er etomkostningseffektivt virkemiddel, og at randzoner fagligt set er et af de mest effektivemidler, vi har til at begrænse udledning af kvælstof.På sigt vil man dog godt kunne fore-stille sig, at vi får en mere eksakt viden om udvaskningen, som kan gøre det relevant atoverveje en ændret udlægning af randzoner efter den konkrete udvaskningsrisiko.
Jeg vil minde om, at beregningerne er de samme, som lå til grund for den oprindeligerandzonelov, som blev vedtaget af den nuværende opposition i 2011. Da de pågældendeLimfjordsdata er fra 2006, var de dermed ligeledes tilgængelige i forbindelse med forar-bejderne til den oprindelige randzonelov. Jeg har derfor i lighed med den tidligere rege-ring fuld tiltro til, at de anvendte data er dem, der bedst beskriver effekten af randzonerpå landsplan.
Mette Gjerskov/Morten Ejrnæs
2