Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1164703_0001.png
1164703_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. oktober 2012Sagsnr.: 17206Dok.nr.: 441950
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. september2012 stillet følgende spørgsmål nr. 444 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmåleneer stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 444:

”Vil ministeren oplyse, om den aktuelle sag angående hygiejnesvigt på pizzeria YellowRose er en enkeltstående tilfælde, eller om det generelt er et udbredt problem? Og vilministeren i forlængelse heraf redegøre for i hvilket omfang, der er problemer medeventuelle hygiejnesvigt i de danske pizzeriaer, herunder hvor mange sure smileys ogpolitianmeldelser der foreligger på området for året 2011 og 2012 indtil nu, og hvorgodt man i de pågældende situationer får fulgt op og rettet op på eventuellehygiejnesvigt?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jegkan henholde mig:”Problemet med fødevarevirksomheder, hvor fødevarekontrollen gentagne gange finderså alvorlige problemer, at det sanktioneres med administrativt bødeforlæg ellerpolitianmeldelse, er meget begrænset.Ud af i alt ca. 55.000 engros- og detailvirksomheder er der således i 2011 og 2012 tildato samlet registreret 14 virksomheder, som har fået en sur smiley ved fire på hinandenfølgende kontrolbesøg. Heraf har 5 virksomheder, inkl. Yellow Rose, efterfølgende haftkontrolbesøg uden anmærkninger, og 6 virksomheder er ophørt. I de resterende 3virksomheder er seneste sure smiley af nyere dato og opfølgning pågår.
Fødevarestyrelsens registrering af kontrolresultater foretages på brancheniveau, og deter derfor ikke muligt at opgøre resultaterne alene for pizzeriaer, idet disse indgår igruppen ”restauranter”. For denne gruppe kan det på grundlag af de registreredekontroller oplyses, at der i 2011 og 2012 til dato i alt er kontrolleret hygiejne hos 12.821restauranter m.v. Hygiejneområdet er kontrolmæssigt opdelt i tre delområder:håndtering af fødevarer, rengøring og vedligeholdelse.På områdethåndtering af fødevarerhar 269 ud af de 12.821virksomheder i ét tilfældefået kontrolkarakteren ”4” (sur smiley), 31 virksomheder har i to tilfælde fået ”4”, 10virksomheder har i tre tilfælde fået ”4”, 2 virksomheder har i fire tilfælde fået ”4” og 2virksomheder har i fem tilfælde fået ”4”.På områdetrengøringhar 130 ud af de 12.821 virksomheder i ét tilfælde fåetkontrolkarakteren 4, 14 virksomheder har i to tilfælde fået ”4” og 1 virksomhed har i tretilfælde fået ”4”.På områdetvedligeholdelsehar 24 ud af de 12.821 virksomheder i ét tilfælde fåetkontrolkarakteren 4, 1 virksomhed har i to tilfælde fået ”4” og 1 virksomhed har i firetilfælde fået ”4”.Ud fra det meget begrænsede antal virksomheder med mere end én kontrolkarakter ”4”inden for samme område, vurderes der ikke at være et generelt problem med opfølgningpå hygiejneområdet. Dette bekræftes også af opslag på findsmiley.dk, hvor der igruppen restauranter, pizzeriaer kun er 10 virksomheder, som har fået en sur smiley vedde to seneste kontrolbesøg.”
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen
2