Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1164693_0001.png
1164693_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. oktober 2012Sagsnr.: 17206Dok.nr.: 441936
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. september2012 stillet følgende spørgsmål nr. 442 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmåleneer stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 442:

”Mener ministeren ikke, at manglende nedkøling af madvarer, manglendedesinfektionsmiddel, beskidte køleskabe og diske og manglende håndvask til vask afhænder er tilstrækkeligt til at forbyde en virksomhed salg af fødevarer, indtil forholdeneer blevet bragt i orden?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jegkan jeg kan henholde mig:”Som det også fremgår af Fødevarestyrelsens bemærkninger til ministerens besvarelseaf FLF-spørgsmål 441 (alm. del), er forbud mod produktion og salg af fødevarer etmeget vidtgående skridt, som forudsætter, at det enten er nødvendigt for at forebygge enakut risiko for fødevaresikkerheden, eller at der er tale om et væsentligt forhold, somvirksomheden trods tidligere anmærkninger ikke har fået rettet op på.Forløbet vedrørende manglende desinfektionsmiddel og manglende håndvask erbeskrevet i Fødevarestyrelsens bemærkninger til ministerens besvarelse af FLF-spørgsmål 441, hvortil der henvises.I den aktuelle sag er forholdet vedrørende opvarmning og nedkøling et yderligereeksempel på, at fødevarekontrollen efter flere anmærkninger vurderede det nødvendigtat nedlægge forbud. Manglendedokumentationaf egenkontrollen, herunder afnedkøling og opvarmning, blev således indskærpet allerede ved kontrolbesøget 17.januar 2012. Da virksomheden ved kontrolbesøgene den 5. marts og 8. maj kun delvist
kunne fremvise den krævede dokumentation, blev forholdet politianmeldt. Vedkontrolbesøget den 6. juli var forholdet bragt i orden. Virksomheden kunne heller ikkeikke redegøre for egenkontrolprocedurerne for nedkøling, opvarmning og varmholdelseved kontrolbesøget den 5. marts, hvilket udløste en indskærpelse. Ved de efterfølgendekontrolbesøg den 8. maj, 6. juli og 28. august havde virksomheden trods flere forsøgikke i tilstrækkelig grad fået rettet op på forholdet, og det blev derfor politianmeldt.Da der ved kontrolbesøget den 12. september fortsat var problemer, blev det vurderetnødvendigt at meddele virksomheden påbud om at udarbejde og fremsende detaljeredeegenkontrolprocedurer og dokumentationsskema for opvarmning og nedkøling afkebab, og samtidig nedlægge forbud mod produktion af kyllinge- og oksekebab, indtilpåbuddet var efterkommet. Ved kontrolbesøg den 20. september kunne det konstateres,at påbuddet var efterkommet, og forbuddet kunne derfor ophæves.I relation til det sidste forhold vedrørende mangelfuld rengøring kan bemærkes, at detved kontrolbesøget den 6. juli blev konstateret, at ventilationen i køleskab var megetsnavset med belægning af støv, og dette forhold blev sanktioneret med en indskærpelse.Da der ved det efterfølgende kontrolbesøg den 28. august fortsat var problemer medrengøringen – nu med både køleskabe og diske – blev forholdet politianmeldt. Ved detnæste kontrolbesøg den 12. september gav rengøringen ikke anledning tilanmærkninger.”
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen
2