Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1155827_0001.png
1155827_0002.png
1155827_0003.png
1155827_0004.png
Eksport af prydplanter til Norge.Samråd i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 29. august 2012, kl. 13.00.
Tak for spørgsmålet om eksport af gartneriprodukter til Norge, der også harværet berørt i to skriftlige spørgsmål fra Udvalget (spørgsmål 314 og især 337).
I dag taler vi om gartneriprodukter, ikke om hele landbrugsområdet.
Vi står desværre med en velkendt problemstilling: Vor samhandel med Norgeer generelt reguleret af EØS-aftalen mellem EU og Norge. Men denne aftalesbestemmelser om frihandel omfatter ikke landbrugs- og gartneriprodukter.
EØS-aftalen har dog i art. 19 nogle nyttige elementer om landbrug, nemlig:-For det første, atparterne skal

undersøge vanskeligheder,

som måtte opstå ihandlen med landbrugsprodukter, og bestræbe sig på at søge egnedeløsninger.-For det andet, atparterne forpligter sig til en

gradvis liberalisering

afhandlen med landbrugsprodukter.-For det tredje, atparterne

hvert andet år skal undersøge vilkårene

forhandlen med landbrugsprodukter og på det grundlag tage stilling tilyderligere begrænsninger af alle former for handelshindringer ilandbrugssektoren.
Målet er altså en liberalisering af handlen også for landbrugsprodukter.
De konkrete skridt, der er taget hen imod denne målsætning findes i en aftale iform af en brevveksling,der trådte i kraft 1. januar 2012, mellem EU og Norge.Heri indrømmes gensidig toldfrihed, toldnedsættelse og toldkvoter for en rækkespecificerede landbrugs- og gartneriprodukter.
Men hortensia er ikke nævnt.
Den juridiske kendsgerning er således, at når nordmændene den 12. juli i årforhøjede tolden på en hortensia (med træagtig stængel)fra 0 til 72 pct., så harde næppe overtrådt nogen juridisk bindende bestemmelse. Den nye satsoverholder Norges forpligtelse i WTO.
Derimod er forhøjelsen imodstrid med hensigtserklæringen i EØS-aftalen omgradvis liberalisering af handlen, som jeg nævnte før.Denne hensigt omliberalisering er også understreget i den nævnte brevveksling fra januar 2012.
Det er også dårlig stil at indføre enstor toldforhøjelse uden varsel til de danskeproducenter, som har lagt deres produktion an på sædvanlige vilkår. Der skabernaturligvis problemer for danske gartnere.
Jeg har anført disse argumenter i breve, jeg har afsendt til de ansvarlige norskeministre. Og jeg tog også spørgsmålet op, da jeg i går mødte min norskekollega, nærings- og handelsminister Trond Giske.
Jeg har tilføjet det argument, at nordmændene har gjort sig skyldige i et klartprotektionistisk træk. Protektionisme er ikke svaret på den nuværendeøkonomiske krise.
Dansk Gartneri har beregnet, at den norske forhøjelse af tolden på hortensia vilpåføre erhvervet et direkte tab på 16 mio. kr.
Spørgsmålet er nu, hvad vi gør ved det:
1. Jeg har allerede direkte over for nordmændene argumenteret for, at de,specielt vedrørende hortensia, bør omgøre deres beslutning.2. Derudover vil jeg sørge for, at sagen bliver drøftet i EU med henblik på, atEU rejser sagen over for Norge.3. Brevvekslingen mellem EU og Norge om kvoter og told på landbrugsvarerskal revideres inden udgangen af 2013. Og det er oplagt her at søge hortensiainkluderet med ingen eller meget lavere told – og i øvrigt opnå en bedreaftale for andre produkter også.
Hvad angår de tekniske handelshindringer, som der også er spurgt til, henviserjeg til det skriftlige svar på spørgsmål 337, hvoraf fremgår, at der i EU er nedsaten ekspertgruppe for at se på problemet og på EU’s egne procedurer på plante-sundhedsområdet. Det er et kompliceret emne, som også vedrører EU’s egneregler for handel med planter.
Ekspertgruppen mødes i september. Dansk ekspertise er engageret for atforhindre, at eksportører løber ind i problemer, fordi tredjelande ikke er tryggeved EU’s egne regler for intern handel.
Afslutningsvist kan jeg bekræfte, at jeg er meget opmærksom på, at Norge er etattraktivt marked for danske gartnere. Meget mere kunne formentligeksporteres, hvis Norge vil reducerehandelshindringerne. Regeringen vil fortsatgøre, hvad der står dens magt for at nå dette mål og for at løse det aktuelleproblem.