Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1053667_0001.png
1053667_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 8. december 2011Sagsnr.: 12897Dok.nr.: 310557
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17.11.2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 42 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 42:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15/11-11 fra Greenpeace omsprøjtede argentinske GMO-sojabønner, jf. FLF alm. del - bilag 60.”

Svar:

Som jeg også understregede under det åbne samråd D den 16. november 2011, finderjeg de i pressen omtalte forhold for sojaproduktion i Argentina for uacceptable. Jegfinder det uacceptabelt, at sprøjtemidler anvendes på en måde, som sætter menneskershelbred og liv på spil. Alle bør derfor arbejde for at ændre dette.Argentina har selv taget det første skridt i den retning ved at forbyde import oganvendelsen af sprøjtemidlet endosulfan i løbet af de kommende år, og det er mitindtryk, at den danske foder- og fødevarebranche tager situationen alvorligt.Så længe der er uvished om sikkerheden i forbindelse med produktionen af soja, vil jegopfordre den danske foder- og fødevarebranche til at drøfte situationen med deresleverandører og internationale partnere, samt overveje mulighederne for anvendelsen afalternative proteinforsyningskilder, og jeg har taget initiativ til et møde hvor vi kandrøfte sagen. Der findes flere muligheder for certificering.
Forbrugerne kan også til en vis grad ved deres valg af produkter være med til at sikre, atfoder- og fødevareprodukterne er produceret på en forsvarlig måde. Her tænker jegnaturligvis især på valg af økologiske varer, hvor der ikke anvendes sprøjtemidler iproduktionen.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2