Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1158559_0001.png
1158559_0002.png
1158559_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 21. september 2012Sagsnr.: 16898
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 24. august2012 (Alm. del - spørgsmål nr. 392) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål.Spørgsmålet er stillet efter ønske af Peter Juel Jensen (V):

Spørgsmål 392:

”Mange landbrug oplever problemer med likviditeten dels på grund af højere omkost-ninger, dels på grund af lave afregningspriser især inden for kvæg- og svinebrug. FlereEU-lande, bl.a. Irland, Frankrig, Spanien og Italien har allerede fået bevilget en tidligudbetaling af en del af EU-støtten før tid i midten af oktober. Vil regeringen ligestilledansk landbrug med disse EU-lande og søge om en tidlig udbetaling eller vil regeringenforringe dansk konkurrencekraft ved at danske bønder skal finansiere likviditeten viabankerne og kan ministeren oplyse, hvilken effekt dette vil have på antallet af arbejds-pladser inden for landbruget?”

Svar:

Ved Kommissionens forordning (EU) nr. 776/2012 af 27. august 2012 blev medlems-staterne bemyndiget til fra 16. oktober 2012 at udbetale et forskud på 50 % af enkelt-betalingsstøtten for 2012. Bemyndigelsen er generel og er altså ikke begrænset til ud-valgte lande.I Danmark har vi fastsat ambitiøse mål for udbetaling af ikke blot 50 % af støtten, menhele enkeltbetalingen. Udbetalingsmålet er således, at der bliver udbetalt støtte tilmindst 95 % af ansøgerne den 1. december, som er den første normale udbetalingsdag,og til mindst 97 % inden udgangen af december.
De ambitiøse mål er vigtige for likviditeten i landbruget, og er væsentligt tidligere end30. juni det efterfølgende år, hvilket er EU’s frist for udbetaling af enkeltbetalingen.Hertil kommer, at bemyndigelsen fra Kommissionen kommer så langt henne i behand-lingen af dette års ansøgninger, at NaturErhvervstyrelsen, som administrerer enkeltbeta-lingsstøtteordningen, ikke kan nå at fortage de nødvendige ændringer af IT-systemermv. før meget tæt på 1. december, fra hvilken dato støtten under alle omstændighederplanlægges udbetalt.Samtidigt vil udbetaling af forskud indebære risiko for, at målet for den fulde udbeta-ling ikke kan nås, hvilket samlet set ikke vil være til gavn for erhvervet. NaturEr-hvervstyrelsen vil i stedet sætte alle kræfterne ind på at overholde de fastsatte udbeta-lingsmål.Det må i denne forbindelse erindres, at ikke alle vil kunne få forskud, da der kun kanudbetales forskud i sager, som er færdigbehandlet. Det må endvidere erindres, at derkun er tale om en fremrykning af udbetalingen af de 50 % af støtten i seks uger, hvorforrentegevinsten for den enkelte landbruger gennemsnitligt vil være meget beskeden.Jeg er bekendt med, at også Landbrug og Fødevarer lægger vægt på, at målet om dentidlige udbetaling af den fulde støtte overholdes.Det kan oplyses, at Tyskland, Sverige og England ultimo juni 2012 har tilkendegivet, atde ikke planlægger at udbetale forskud i 2012.Samlet set mener jeg derfor, at det er i landbrugets bedste interesse, at vi fortsætter efterplanen, så vi sikrer at næsten alle landmænd får støtten udbetalt så tidligt som muligt.
Mette Gjerskov/Thomas Falke Mortensen
2
3