Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1056511_0001.png
1056511_0002.png
J.nr. 2011-238-0241Dato 13-12-2011
TilFolketinget – Udvalget for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 38 af 15. november2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Erling Bonnesen(V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Lene Skov Henningsen

Spørgsmål:

Vil ministeren i forbindelse med tilrettelæggelsen af pesticidafgiften sikre, atdet i Danmark bliver muligt at fortsætte med eksempelvis kartoffelproduktion, frugtavl,frøavl og produktion af andre specialafgrøder på mindst samme niveau som i dag?

Svar:

Det fremgår af regeringsgrundlagetEt Danmark, der står sammen,at ”Det vil værenødvendigt med en skærpet regulering af landbrugets brug/udvaskning af kvælstof og afbrugen af sprøjtegift blandt andet gennem en højere pesticidafgifter og større sikkerhedszo-ner omkring vandboringer. Giftfrit drikkevand er højt prioriteret.”Den tidligere regering og Dansk Folkeparti har med Grøn Vækst aftalen planlagt en om-lægning af pesticidafgiften, hvor afgiften differentieres efter sundheds- og miljøkriterier.Modellen, der giver landbruget et incitament til at substituere til de mindst skadelige ogdermed billigste midler, svarer langt hen af vejen til de ønsker, jeg har til en omlægning afpesticidafgiften.Ved en afgiftsforhøjelse er jeg naturligvis opmærksom på de erhvervsøkonomiske konse-kvenser for erhvervet og for produktionen af de enkelte afgrøder. Det er min opfattelse, atlandbrugets muligheder for substitution til mindre skadelige midler, ny teknologi udviklettil reduktion af pesticidanvendelse samt rådgivning om pesticidanvendelse, vil reducere deerhvervsøkonomiske omkostninger ved en omlægning af afgiften.
Side 2