Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 3. september 2012Sagsnr.: 16763Dok.nr.: 426782
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. august 2012stillet følgende spørgsmål nr. 372 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 372:
”Ministeren bedes oplyse, om hun finder, at det er dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt atopbevare hummere og krebsdyr levende i butikker og restaurationer og at aflive dissegennem at koge dem”Svar:
Jeg mener naturligvis – hvilket jeg ofte har gentaget – at alle dyr skal behandlesdyreværnsmæssigt forsvarligt. Det gælder også hummere og krebsdyr.Det følger af dyreværnslovens1§ 1, at dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedstmuligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Af lovens § 2 følgerdet, at enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder atde huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske,adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendtepraktiske og videnskabelige erfaringer. Det følger endvidere af § 3, stk. 1, bl.a., at rumeller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behovtilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed ogsåunder optagelse af foder og drikke og ved hvile.Af dyreværnslovens § 17, stk. 1, følger det bl.a., at dyr ikke må fremvises, hvis dyretherved påføres væsentlig ulempe. Det følger ligeledes af § 2 i bekendtgørelse om
1
Lovbekendtgørelse nr. 1343 af 4. december 2007 med senere ændringer.
anbringelse af levende dyr i forretningslokaler2, at i forretningslokaler, herunderrestaurationslokaler, og i udstillingsvinduer må der ikke i reklameøjemed eller somudsmykning anbringes levende dyr. Dette gælder dog ikke for akvariefisk.Det Veterinære Sundhedsråd har i en udtalelse vedrørende håndtering af krebsdyr bl.a.forholdt sig til spørgsmålet om, hvorvidt det er dyreværnsmæssigt forsvarligt at ladehummere ligge levende på is i en fiskehandlers vindue med indbundne kløer i én dag.Rådet har i den forbindelse udtalt, at såfremt hummerne i en sådan situation lades urørteog uforstyrrede, vil Rådet nære betænkelighed ved at anse denne opbevaringsmetodesom dyreværnsmæssigt uforsvarlig. Udtalelsen er vedlagt besvarelsen.For så vidt angår aflivning af hummere og krebsdyr kan jeg oplyse, at det følger afdyreværnslovens § 13, stk. 1, 1. pkt., at den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyretaflives så hurtigt og så smertefrit som muligt.Jeg kan endvidere oplyse, at Dyreværnsrådet i anledning af en konkret henvendelse omkogning af hummere og andre krebsdyr i brev af 25. maj 2012 har oplyst følgende:”Dyreværnsrådet har i anledning af Deres henvendelse indhentetoplysninger fra forskellige sider om aflivning af hummere og andrekrebsdyr, herunder oplysninger om smerteopfattelse hos hummere ogandre krebsdyr, samt behandlet spørgsmålet på flere møder.Indledningsvist kan Dyreværnsrådet oplyse, at rådets undersøgelserhar vist, at spørgsmålet om, hvordan smerteopfattelsen er hoshummere og andre krebsdyr, herunder hvordan de bedst aflives, ikkeer særlig velundersøgt og dokumenteret.Dyreværnsrådet kan oplyse, at det fremgår af dyreværnslovens § 1, atdyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte,lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.Det fremgår endvidere af dyreværnslovens § 13, stk. 1, 1. pkt., at den,der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og såsmertefrit som muligt.Der foreligger ikke efter de for Dyreværnsrådet foreliggendeoplysninger videnskabeligt materiale, der endeligt dokumenterer,hvordan smerteopfattelsen er hos hummere og andre krebsdyr. Nogetvidenskabeligt arbejde peger i retning af, at hummere og andrekrebsdyr ikke kan føle smerte, mens andet videnskabeligt arbejdepeger i retning af, at hummere og andre krebsdyr har smerteopfattelse.
2
Bekendtgørelse nr. 1024 af 12. december 2002.
2
Der foreligger således efter Dyreværnsrådets opfattelse ikkevidenskabeligt materiale, der entydigt kan belyse, hvordansmerteopfattelsen er hos hummere og andre krebsdyr, herunderhvordan de bedst aflives, hvorfor Dyreværnsrådet på det foreliggendegrundlag ikke har mulighed for at udtale sig nærmere herom.”
Mette Gjerskov
/Martin Reinseth
3