Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. august 2012Sagsnr.: 16741Dok.nr.: 427461
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10.08.2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 369 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Henrik Høegh (V).Spørgsmål 369:
”Ministeren bedes oplyse, hvilke regler der gælder for afregning af dyr, som fjernes afpoliti og Fødevarestyrelsen på grund af overtrædelser af dyreværnsloven.”Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jegkan henholde mig:”En dyrlæge, herunder en dyrlæge ansat i Fødevarestyrelsen, kan efter dyreværnslovens§ 20, stk. 3, aflive et dyr straks, hvis den ansvarlige for dyret nægter at efterkomme enopfordring til at lade dyret aflive, fordi det ikke kan helbredes, og det vil medføreunødig lidelse at lade det leve, og hvis det vil medføre unødige alvorlige lidelser fordyret at indberette forholdet til politiet med henblik på meddelelse af pålæg omaflivning, jf. nedenfor.Der ydes ikke erstatning i sådanne tilfælde.Politiet kan give den ansvarlige pålæg om at aflive et dyr, hvis dyret er sygt ellerkommet uhelbredeligt til skade, og hvis det vil medføre unødig lidelse af at lade detleve, jf. dyreværnslovens § 21, stk. 1.Politiet kan fjerne dyr, der behandles uforsvarligt, hvis den ansvarlige ikke efterkommerpolitiets pålæg om dyrets behandling. Hvis dyret er sygt eller kommet uhelbredeligt til
skade, og det vil medføre unødig lidelse at lade det leve, skal politiet lade dyret aflive,hvis den ansvarlige ikke efterkommer politiets pålæg om aflivning af dyret. Dette følgeraf dyreværnslovens § 22, stk. 1.Der ydes ikke erstatning for det fjernede eller aflivede dyr i de nævnte tilfælde, ogpolitiet kan kræve omkostninger til dyrlæge, opstaldning, foder mv. refunderet af denansvarlige. Efter dyreværnslovens § 23 kan dyrets ejer dog begære sagen indbragt fordomstolene, og af forarbejderne til bestemmelsen fremgår det, at dyrets ejer vil kunnetilkendes erstatning, hvis politiets pålæg eller beslutning underkendes i retten.Derudover kan Fødevarestyrelsen efter dyreværnslovens § 24 a, stk. 6, som led idyrevelfærdskontrol aflive dyr for at undersøge, om dyrevelfærdslovgivningen erovertrådt. Personer, hvis dyr er blevet aflivet med henblik på udtagning af prøver, harkrav på erstatning for sit tab, hvis der ikke efterfølgende rejses påtale for overtrædelse afdyreværnslovgivningen, hvis påtale opgives, eller hvis der sker frifindelse. Dettefremgår af dyreværnslovens § 24 a, stk. 7. Erstatningen kan dog nedsættes eller nægtes,hvis den pågældende selv har givet anledning til foranstaltningerne."
Mette Gjerskov
/Theis Bødker Jensen
2