Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 31. august 2012Sagsnr.: 16715Dok.nr.: 427852
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. august 2012stillet følgende spørgsmål nr. 367 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål 367:
Mener ministeren, at kommunerne har haft tilstrækkelig tid til at løfte den enorme op-gave med at få randzonerne på plads inden d. 1. september 2012 jf. udtalelserne fra for-manden for KL's teknik- og miljøudvalg, Martin Damm i Effektivt Landbrug d. 8. au-gust 2012?
Svar:
Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 366, er det ikke kommunerne, der skalhave randzonerne på plads. Det er lodsejerens ansvar, at der er randzoner, hvor disseskal være. Er en lodsejer i tvivl, om der skal være randzone, kan vedkommende kontak-te NaturErhvervstyrelsens randzoneteam. Er lodsejeren fortsat i tvivl, kan vedkommen-de kontakte kommunen, der som vandløbsmyndighed kan oplyse, om et vandløb er etvandløb i vandløbslovens forstand, og om der dermed skal være en randzone.
Kommunerne har som udgangspunkt ikke fået nye opgaver i forbindelse med, at derskal udlægges randzoner. Det er kommunerne, der som lokal vandløbsmyndighed kanoplyse, om et vandløb er et vandløb i vandløbslovens forstand. Den opmærksomhed, derer om randzonerne, medfører imidlertid, at der i forbindelse med lovens ikrafttræden ogi det første år formentlig vil være flere henvendelser til kommunerne omkring vandløb.Og formentlig også henvendelser af en karakter og omfang, som nogle kommuner afpraktiske årsager kan have vanskeligt med at håndtere inden loven træder i kraft den 1.september 2012. Det bemærkes dog, at loven blev vedtaget af Folketinget den 26. maj2011.NaturErhvervstyrelsen er i dialog med Kommunernes Landsforening og en rækkekommuner. NaturErhvervstyrelsen forsøger at hjælpe lodsejerne så godt som muligt, sådet kun er i særlige situationer, at det er nødvendigt at kontakte kommunen.Det er min opfattelse, at kommunerne i et konstruktivt samarbejde med Fødevaremini-steriet og de enkelte landmænd, vil kunne få rettet de mest åbenbare fejl i kortmaterialet,og dermed frigive ressourcer til at få afklaret de tilbageværende reelle tvivlsspørgsmål.
Mette Gjerskov/Ulla Heiden
2