Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. august 2012Sagsnr.: 16631
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 26.07.2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 356 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 356:
”Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer ministeren vil tage for at få sat enstopper for, at flere og flere landmænd og vognmænd tilsyneladende anvender vold modsvin i forbindelse med transport af disse til slagteri set i lyset af, at antallet afpolitianmeldelser og indskærpelser er fordoblet fra 2009 til 2011?”Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:”Fødevarestyrelsenskal indledningsvist oplyse, at det følger af dyreværnslovens1§ 1,at dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst,varigt men og væsentlig ulempe. Det følger endvidere af dyreværnslovens § 28, stk. 1,at den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler et dyruforsvarligt, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år. Det kan endvidere oplyses, atansvaret for at svin, der transporteres til slagtning, ikke udsættes for vold i forbindelsehermed ligger hos besætningsejerne og transportørerne af de pågældende svin.Fødevarestyrelsen har igennem de sidste år haft stor fokus på vold mod svin iforbindelse med transport til slagterier, og styrelsen vil også fremover have detnødvendige fokus på dette område.Fødevarestyrelsen er i løbende dialog med branchen og vil snarest tage initiativ til etmøde med henblik på en drøftelse af mulige brancherelaterede tiltag, der kaniværksættes for at imødegå problemet.”Jeg finder det fuldstændigt uacceptabelt, at vold mod svin i forbindelse med transport afdisse til slagterier forekommer. Jeg mener derfor, at det er vigtigt, at Fødevarestyrelsen1
Lov nr. 386 af 6. juni 1991 med senere ændringer.
fortsat har fokus på området og fortsat indgår i dialog med branchen, og jeg finder dethensigtsmæssigt at afvente udkommet af Fødevarestyrelsens samarbejde med branchen.
Mette Gjerskov
/Mai Emilie Gori
2