Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1051570_0001.png
1051570_0002.png
1051570_0003.png
1051570_0004.png
1051570_0005.png
1051570_0006.png
1051570_0007.png
Sag 12385 – dok. nr. 296895
MINISTERIET FORFØDEVARER, LANDBRUG OGFISKERIDen 7. november 2011
Tale til åbent samråd om samrådsspørgsmål Bi Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.Torsdag den 10. november 2011.(Det talte ord gælder)
Samrådsspørgsmål B:”Hvordan vil regeringen, som skitseret i regeringsgrundlaget sikre, at Danmark fortsatskal være et landbrugsland med både økologi- og konventionelt industrilandbrug i enbæredygtig udvikling, når man i samme regeringsgrundlag kan læse, at erhvervet, der iforvejen er hårdt presset, skal pålægges nye krav, byrder og reguleringer, der vil be-grænse udviklingsmulighederne?”Svar
- Lad mig indledningsvis slå fast, at vi i regeringsgrund-laget klart siger, at Danmark fortsat skal være et land-brugsland. Vi vil landbruget.- Landbruget - og hele fødevaresektoren i øvrigt - er enhelt central del af dansk økonomi og beskæftigelse ikkemindst – ingen tvivl om det.- Regeringen har et stærkt ønske om omstilling til grønøkonomi og finder det logisk og vigtigt, at helelandbruget bliver en del af denne grønne omstilling.
2
- Vi må imidlertid også se i øjnene, at landbruget på denkorte bane står over for nogle store udfordringer- Landbruget har over de sidste 10 år opbygget en storgæld. Faldende ejendomspriser og den finansielle krise iøvrigt gør det ikke ligefrem let at håndtere situationen.Der er mange landmænd der har svært ved at sove omnatten, fordi det har været svært at betale regningerne.- Men de nyeste tal omkring landbrugets økonomi pegerdog i en positiv retning – båret af et forbedret byttefor-hold i landbruget.- Jeg og regeringen har som sagt et ønske om, at Danmarkfortsat skal være et landbrugsland med et landbrug vi kanvære stolte af og som spiller en betydelig rolle i dengrønne økonomi.- Rammerne og muligheder for landbrugets rolle i dengrønne økonomi vil vi nu gå i gang med at kortlægge ogbeskrive i det arbejde, som den kommende Natur- ogLandbrugskommission skal tage fat på.- Men før vi kommer så langt, så har vi altså et parhængepartier, som den tidligere regering har efterladt.
Vi skal have styr på forbruget af sprøjtemidler – det erfortsat alt for højt, sådan som den seneste statistik viser.
3
- I mandags blev pesticidforbruget for 2010 offentliggjort.Desværre er forbruget gået den forkerte vej. Det tror jeg,at rigtig mange danskere har svært ved at acceptere. Vi ernødt til at knække kurven.
- Derfor vil regeringen omlægge pesticidafgiften. Dentidligere regering arbejdede på en afgiftsmodel fastsatefter miljø- og sundhedskriterier som langt hen af vejensvarer til den nye regerings ønsker. Det vil vi tage med ivores overvejelser. Det er en afgift der ligger iSkatteministeriet.
- Vi skal også have gennemført vand- og naturplanerne. Vitager her afsæt i de planer, som den tidligere regering harudarbejdet. Men det er miljøministerens område.- Disse hængepartier skal vi have på plads, fordi det ervigtigt for regeringen, at Danmark lever op til EU’sdirektiver og fordi naturen og miljøet i Danmark har brugfor denne indsats.- De byrder, som disse tiltag vil betyde for landbruget, erefter min vurdering tålelige, og som bekendt erlandbruget allerede så rigeligt kompenseret.- Lad mig vende tilbage til arbejdet med landbrugetsudviklingsmuligheder, som vi grundigt skal haveanalyseret i Natur- og Landbrugskommissionen.
4
- Der er en vigtig, men også omfattende opgave at ud-stikke vejen til et fremtidigt grønnere, bæredygtigtlandbrug.- Det kræver et grundigt udredningsarbejde, hvor desamlede vilkår og muligheder for landbruget og fornaturen skal analyseres.- Vi arbejder i øjeblikket ihærdigt med kommissoriet forNatur- og Landbrugskommissionen.- Det er alfa og omega for dette arbejdet og dermedlandbrugets fremtid, at grundlaget – kommissoriet –bliver så solidt som muligt og at vi får bemandetkommissionen rigtigt.- Jeg kan ikke her og nu komme tættere på indhold ogorganisering af arbejdet. Det håber jeg, at udvalget harforståelse for. Vi er i en proces.- Jeg kan dog sige, at rammevilkårsanalysen, som dentidligere regering har igangsat, vil foreligge fra Føde-vareøkonomisk Institut omkring årsskiftet.- Analysen vil være et naturligt input til arbejdet i denkommende kommission, ligesom resultatet fra andreaktiviteter den tidligere regering har iværksat, fx Hus-dyrreguleringsudvalget, også kommer til at indgå.
5
- Arbejdet i kommissionen vil selvfølgelig også væretpræget af de(t) kommede års forhandlinger om denfremtidige landbrugspolitik i EU.- Vi er i fuld gang med at analysere Kommissionensudspil, og under det danske formandskab skal vi i førsteomgang grundigt have afdækket forslagets reelle indholdog etableret byggestenene til den endelige reform.- Men vi er i gang med drøftelserne. Også på det politiskeniveau. Jeg har allerede talt med både Kommissæren,med Europa-Parlamentet og med mine kolleger iMinisterrådet, så de er alle sammen klar over, hvadDanmark mener, og at Danmark er klar til en grønomstilling.- Som udgangspunkt vil jeg arbejde for, at reformenunderstøtter en ubureaukratisk grøn omstilling –kodeordene er miljø, natur og klima.- Jeg vil arbejde for at landdistriktsprogrammet bliver gjortmere rummeligt og dermed mere velegnet til atgennemføre nogle af de initiativer, som er nødvendigefor at implementere fx vandrammedirektivet.--------------------------------------- Man kan ikke sige grøn omstilling uden også at nævneøkologi.
6
- Vi skal have sat skub i økologien, hvis vi skal nåmålsætningen om at forsdoble arealet inden 2020.- I regeringens FL2012-udspil omdisponerer vi midlerunder landdistriktsprogrammet til mere økologi på flerefronter – vi vil have mere økologi ind i den offentligebespisning, vi styrker eksportindsatsen og vi afsættterflere midler til investeringer.- Udspillet er udgangspunktet for en mere detaljeretØkologisk Handlingsplan 2020, som jeg vil frem-lægge i foråret 2012.- Samlet set mener jeg, at vi har lagt realistiske spor ud forat sikre, at Danmark fortsat skal være et landbrugslandmed både økologi og konventionelt landbrug, hvor derogså skal være plads til store bedrifter.- I disse spor er der også plads til at samle op på VK-regeringens hængepartier, og samtig tager vi fat på – iNatur- og Landbrugskommissionen - at få anayseretlandbrugets vilkår og muligheder grundigt.- Læg dertil, at vi er på vej med et grønt energiudspil medambitiøse mål for den vedvarende energi, hvor der ogsåvil være muligheder for landbrugets biomasse, biogas ogandre muligheder.- Så der er en bred vifte af elementer på vej, som skal sikreDanmark som landbrugsland.
7
- Tak