Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 25. november 2011Sagsnr.: 12709Dok.nr.: 305704
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 2. november 2011stillet følgende spørgsmål nr. 31 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen.Spørgsmål 31:
”Ministeren bedes redegøre for omfanget af fødevarer, der bliver trukket tilbage affødevarestyrelsen hvert år og destrueret”.Svar:
Fødevarestyrelsen kræver årligt ca. 200 partier tilbagetrukket, fordi de ikke opfylderfødevarelovgivningens bestemmelser. Fødevarestyrelsen kræver kun tilbagetrækning afvarer, der ikke opfylder fødevarelovgivningens krav.Langt de fleste fødevarer, der tilbagetrækkes, er farlige på grund af bakterier eller andenforurening, mens andre varer tilbagekaldes på grund af manglende mærkning, hvilketeksempelvis kan være til fare for forbrugere med allergi mv.Det er meget forskelligt, hvad der sker med varerne efter en tilbagetrækning. Noglevarer kan returneres til afsenderlandet, andre bliver varmebehandlet og endelig er dervarer, der bliver kasseret. Der findes ikke opgørelser over, hvordan virksomhedsejernehåndterer varerne efterfølgende. Fødevarestyrelsen fører alene kontrol med, at de varer,der ikke lovligt kan omsættes, fjernes fra handlen.
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen