Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1142471_0001.png
1142471_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 5. juli 2012Sagsnr.: 14555Dok.nr.: 407501

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. juni 2012

stillet følgende spørgsmål nr. 303 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er

stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 303:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke konkrete initiativer hun vil tage for at fåsat en stopper for landmænds ulovlige køb af gødning og sprøjtegifte”.

Svar:

Det er vigtigt, at vi finder frem til de landmænd, som snyder og opfører sig ukammerat-ligt over for deres landmandskollegaer. Det er vigtigt for miljøet og landbrugets udvik-lingsmuligheder, og dermed samlet set for den grønne omstilling af erhvervet.Vi vil derfor fortsætte den strenge sanktionspraksis med både bøder og træk i landbrugs-støtten af en anseelig størrelse.Når det gælder handelsgødning vil NaturErhvervstyrelsen også fremover foretage enmålrettet kontrol af landmændenes gødningsregnskaber ved at samkøre og sammenstilleoplysninger med SKAT, ligesom styrelsen vil møde op til kontrol hos en række jord-brugsvirksomheder.Som opfølgning på tidligere overtrædelser, meddelte jeg i starten af 2012 at NaturEr-hvervsstyrelsen vil sætte 500 målrettede kontroller i værk, der kan medvirke til afsløringaf sort gødning. Denne kontrol er nu i gang og giver allerede resultater, og vi vil frem-over have særligt fokus på ulovlig salg og forbrug af handelsgødning i kontrollen aflandbrugets kvælstofanvendelse. Vi evaluerer løbende de målrettede kontroller og ser på,om der skal nye initiativer til.
Det er klart, at de seneste tilfælde med ulovlig import af sprøjtegifte har skærpet mit fo-kus yderligere på problematikken i vores fremadrettede arbejde med kontrol af sprøjte-gifte. Dette fokus er blandt andet resultatet af en række initiativer fra vores side, menFødevareministeriet vil løbende videreudvikle det eksisterende samarbejde med Miljø-styrelsen og SKAT. Dette samarbejde er effektivt, og vi vil fortsætte de fælles kontrolak-tioner. Vi vil have fokus på at skabe mere synergi på kontroldelen, så ulovlig import, be-siddelse og anvendelse af sprøjtegifte vanskeliggøres. Det vil der også være fokus på iden sprøjtemiddelstrategi, regeringen fremlægger til efteråret.Helt konkret vil jeg til efteråret fremsætte et lovforslag, der giver mulighed for at samkø-re oplysninger om sprøjtegifte mellem NaturErhvervstyrelsen, SKAT og Miljøstyrelsen.Landmænd indberetter på nuværende tidspunkt oplysninger om deres forbrug af sprøjte-gifte via sprøjtejournalindberetningen til NaturErhvervstyrelsen. De nye muligheder ilovforslaget for at samkøre og sammenstille oplysninger vil forbedre muligheden for atfinde ulovligt importerede sprøjtegifte.
Mette Gjerskov
/Lars O. Hansen
2