Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1152238_0001.png
1152238_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. august 2012Sagsnr.: 16295Dok.nr.: 426737
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1. juni 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 300 (Alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål 300:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22/5-12 fra DTL og 3F vedrørendedyretransporter, jf. FLF alm. del - bilag 281.”

Svar:

Jeg kan indledningsvist oplyse, at reglerne om ansvarsfordelingen i forbindelse medtransport af dyr følger af EU’s transportforordning. De forskellige aktørers ansvar kansåledes ikke præciseres gennem nationale lovgivningsinitiativer. Formålet med degældende regler om ansvarsfordelingen er at sikre dyrevelfærden i forbindelse medtransport.Fødevarestyrelsen er – ligesom jeg – imidlertid fuldt ud opmærksom på deproblemstillinger, som DTL og 3F rejser i brevet af 22. maj 2012 om dyrstransportegnethed, herunder i relation til transportørers og chaufførers ansvar for skader,som ikke umiddelbart er synlige ved på- og aflæsning af dyr.Problemstillingen vil derfor blive taget op i forbindelse med forhandlingerne i efteråret2012 om Veterinærforlig II med henblik på at sikre dyrevelfærden i forbindelse medtransport samtidig med, at der foretages en præcisering af vurderingen af dyrstransportegnethed inden for de givne lovgivningsrammer.Derudover kan jeg oplyse, at Fødevarestyrelsen er i færd med at udfærdige rammernefor en dyrlægeattest, der vil kunne anvendes med henblik på at sikre en konkretdyrlægefaglig vurdering i de tilfælde, hvor bl.a. landmænd og transportører kan være itvivl om, hvorvidt et dyr er transportegnet. Indførelse af en dyrlægeattest omtransportegnethed vil imidlertid ikke kunne medføre automatisk straffrihed for de øvrigeinvolverede parter, da dette vil være i strid med transportforordningen, men attesten vil
indgå som et væsentligt element i Fødevarestyrelsens vurdering af, om forholdet skalpolitianmeldes.Fødevarestyrelsen er i en løbende dialog med transportbranchen om administrationen afreglerne om dyrevelfærd og forventer at afholde næste møde med branchen i september2012, hvor bl.a. spørgsmålet om ansvaret for dyrs transportegnethed vil blive behandlet.Jeg forventer på den baggrund, at myndighederne gennem nye initiativer og samarbejdemed branchen i et vist omfang kan imødekomme de problemstillinger som DTL og 3Frejser i brevet af 22. maj 2012.
Mette Gjerskov
/Mai Emilie Gori
2