Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1143296_0001.png
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri
København, 10. juli 2012Sagsnr.: 15890Dok.nr.: 411527
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 30. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 299 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mette Bock (LA).

Spørgsmål 299:

”Vil ministeren sikre, at landmændene kompenseres hvert år, de underlæggesrandzonelovgivningen, eller vil kompensation kun finde sted i forbindelse medlovgivningens introduktion?”

Svar:

Inden VK – regeringen fremsatte og vedtog randzoneloven, fik de Fødevareøkonomiskinstitut ved Københavns Universitet til at beregne landbrugets tab ved udlægningen af de50.000 ha. randzoner. VK – regeringen besluttede sig så for, at landbruget skullekompenseres for tabet, selvom staten ikke er forpligtede til at kompensere landbruget.Denne regering har besluttet sig for at overtage den linje, hvorfor det er afsat 95 mio. tilkompensation pr. år på finansloven. Nogle landmænd vil blive overkompenseret ognogle vil bliver underkompenseret, men samlet set bliver landbruget fuldt kompenseret.Jeg kan ikke love- og det gjorde den tidligere regering da heller ikke da de vedtograndzoneloven i maj 2011- at kompensationen fortsætter til evig tid, slet ikke når der iøjeblikket foregår intensive forhandlinger om en revision af den fælles landbrugspolitik.Men der er i finansloven også afsat midler til kompensation i de kommende år.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen