Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1143294_0001.png
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri
København, 10. juli 2012Sagsnr.: 15890Dok.nr.: 411708
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 30. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 298 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mette Bock (LA).

Spørgsmål 298:

”Hvordan forestiller ministeren sig, at det samfundsøkonomiske tab, der vil væreen følge af det økonomiske tab, landbruget vil opleve, skal finansieres, hvis denforeslåede randzonelovgivning gennemføres, og der kun sættes godt 95 mio. kr.af på Finansloven?”

Svar:

Al forskning og økonomisk beregning viser, at randzonerne er det mestomkostningseffektive virkemiddel til både at formindske landbruget udledning afkvælstof, fosfor og sprøjtegift til vandmiljøet og skabe mere sammenhængende natur idet åbne land. Det er korrekt, at der vil være et samfundsøkonomisk tab pga.udlægningen af randzonerne, men jeg vil ikke gå på kompromis med vandmiljøet.Alternativet til randzonerne er, at jeg må nedsætte kvælstofnormen for alle afgrøder medca. 6 procent, hvilket vil have langt højere omkostninger for landbruget.Landbruget bliver kompenseret både via de omtalte 95 mio. kr. på finansloven til enkompensationsordning og den enkeltbetaling de berørte landmænd fortsat er berettiget tilfor de randzonearealer, der er berettiget til kompensation. Denne enkeltbetaling svarer tilca. 115 mio. kr. Tilsammen vil landbruget altså modtage 210 mio. for de 50.000 ha.randzoner. Dette dækker landbrugets samlede tab for randzonerne.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen