Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1118880_0001.png
1118880_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 11. maj 2012Sagsnr.: 15546Dok.nr.: 383818
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. april 2012stillet følgende spørgsmål nr. 253 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 253:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17/4-12 fra Danmarks PelagiskeProducentorganisation og A/S Sæby Fiske-Industri vedr. den danske regeringsindstilling om ikke at støtte Kommissionens forslag til foranstaltningerover for lande, der tillader ikke-bæredygtigt fiskeri, med henblik på at sikre enbæredygtig forvaltning af fiskebestandene, jf. FLF alm. del - bilag 247.”

Svar:

Regeringen finder det meget beklageligt, at parterne ikke har kunnet nå til enighed omen aftale for forvaltningen af makrelbestanden i Nordøst-Atlanten for 2012. Et fortsatoverfiskeri på makrelbestanden er naturligvis uholdbart.I relation til dansk stillingtagen til Kommissionens forslag til et genereltsanktionsinstrument, er der er tale om en ganske vanskelig sag, hvor flere forhold harskullet afvejes mod hinanden.Danmark er traditionelt et af de lande i EU, der går i front, når det gælder sikringen afen bæredygtig fiskeripolitik. Isoleret set er regeringen derfor positiv over for ideen omet sanktionsinstrument, der kan anvendes over for lande, der ikke samarbejder omforvaltningen af fælles fiskebestande.
Samtidig har vi også forpligtigelser som følge af Rigsfællesskabet med Færøerne.Færøerne har fremført bekymringer over de mulige negative konsekvenser for Færøerneaf en udmøntning af forslaget, og regeringen har noteret sig disse bekymringer.Samlet set har regeringen vurderet, at den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde vilvære at afstå fra at stemme om forslaget ved den endelige behandling heraf i Rådet ogsamtidig afgive en erklæring, der dels understreger Danmarks principielle støtte til etbæredygtigt fiskeri, dels understreger Danmarks særlige stilling pga. hensynet tilRigsfællesskabet.
Mette Gjerskov
/Henry Damsgaard Lanng
2